Hlavní obsah

Na Vysočině lidé čarují s mrazem

Právo, pch

O zajímavou atrakci se v Hybrálci, malé vesničce na severozápad od Jihlavy, stará už léta místní obyvatel Lukáš Rychtecký. Čaruje s vodou a mrazem, respektive využívá přírodní podmínky, aby vytvořily, co umějí. To vše lidem pro radost.

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé na Vysočině čarují s mrazemVideo: Jana Pechová , Právo

 
Článek

Letos mu příroda nahrála náramně, a tak odkapávající voda, přivedená z přepadu od studně až k plotu u cesty, už vytvořila ledový monument konkurující výškou vzrostlým stromům v okolí.

Hybrálecký koumák „hůlce mrazilce“ občas i dopomůže – kupříkladu včasným zakomponováním osvětlení, naskládáním větví či pootočením přívodu vody – a tak je o efekt postaráno dvojnásob.

Asi nejromantičtější pohled nabízí ledový obr po setmění. A místní lidé také k němu umějí zvědavé cizince rychle navigovat.

Podobnou atrakci mají na Vysočině už léta také v Lovětíně na Jihlavsku. Tam voda tryská z navrtaného potrubí, které kdysi sloužilo jako přívod vody do napajedla pro dobytek.

Osvětlením se sice tamní obří rampouch chlubit nemůže a oporu pro svůj růst hledá v okolních břízkách, za výlet – v tomto případě raději ve dne – ale stojí rovněž.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám