Hlavní obsah

Matka příroda rozehrála na noční obloze světelnou show

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přírodní světelnou show si v pátek mohli užít obyvatelé a turisté ve finském městě Rovaniemi. Na obloze se tam totiž objevila polární záře.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Polární záře u finského města RovaniemiVideo: Reuters

 
Článek

K jevu došlo večer kolem jedenácté hodiny místního času. Lidé kvapně vycházeli ze svých domovů, aby si mohli působivou podívanou pořádně prohlédnout.

Polární záři ve vysoké atmosféře vyvolávají masivní erupce slunečních skvrn. Při nich mrak částic slunečního větru letí vesmírem, až se během své cesty potká s magnetickým polem Země.

Pole modré planety jej odrazí dál do vesmíru, část částic ale zůstane v atmosféře. Ty jsou pak po spirálách stáčeny směrem k magnetickým pólům Země. Sluneční vítr působí vzájemně s atmosférou, zpravidla ve výškách od 80 do 1000 km nad zemským povrchem, výsledkem je pak polární záře.

Rozlišuje se aurora borealis, tedy severní záře, a aurora australis, která je k vidění na jižní polokouli. Mezi oblasti s nejvyšším výskytem patří mimo jiné Norsko, Finsko, Island, Kanada či Aljaška.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám