Hlavní obsah

Penzista začal v 89 letech shánět práci, aby „neumřel nudou“

Novinky, vps

Britský důchodce Joe Bartley z hrabství Devon si ve svých 89 letech řekl, že ho to samotného doma nebaví a začal hledat práci. Zaplatil si inzerát v místních novinách a ke svému překvapení tím spustil lavinu zájmu z celého světa.

Foto: Profimedia.cz

Joe Bartley

Článek

„Starší občan, 89 let, hledá zaměstnání v Paigntonu. 20 hodin týdně. Stále schopný úklidu, lehkého zahradničení, kutilství a dalších. Mám reference. Bývalý voják, letectvo. Zachraňte mě od umírání nudou!“ stálo v inzerátu otištěném v půlce listopadu a pak ještě o týden později.

Bartley se od té doby, co mu před dvěma lety zemřela manželka Cassandra, cítil, jako by žil na samotce, uvedl pro BBC. Inzerátem chtěl svou situaci změnit a trochu zpestřit svůj život. Moc od svého pokusu nečekal, ale už krátce po zveřejnění poptávky mu volali novináři až ze Švédska nebo třeba USA, aby jim pověděl svůj příběh.

A nakonec přišly i nabídky na vytouženou práci, přičemž jednu z nich Bartley nakonec přijal. Od neděle začne pracovat v jedné kantýně, kde bude uklízet stoly a pomáhat s dalšími úkoly.

„Málo lidí je takto proaktivních, už vůbec ne v 89 letech, takže jsem ho nemohla nevyužít. Líbil se mi, už když jsme spolu mluvili po telefonu,“ řekla BBC Kate Allenová, která důchodce zaměstnala.

Bartley, kterého chtěli přijmout ještě do místního supermarketu, pro CNN uvedl, že mu jde také o peníze navíc, aby se nemusel spoléhat na dávky od státu.

„Dostávám příspěvek na bydlení, což je skvělé, ale chtěl jsem mít svůj příjem, abych mohl nájem uhradit sám. Zaplatit to, abych se cítil víc jako chlap,“ řekl.

Ještě víc mu ale záleží na tom, že bude mít aktivnější život. „Nejdůležitější na té práci je, že jsem venku a setkávám se s lidmi,“ dodal pro BBC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám