Hlavní obsah

Úředník 10 let nepracuje, přesto stále bere 100 tisíc měsíčně

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Příběh, jemuž se až nechce věřit, přinesla v pondělí francouzská média. Informovala o bývalém vysokém úředníkovi, který byl sice propuštěn, ale na základě zákona mu každý měsíc chodí plat ve výši 3700 eur (v přepočtu asi 100 tisíc korun), dokud si nenajde srovnatelnou pracovní pozici. A tento úředník si ji nenašel už přes 10 let.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Dnes 55letý Bosko Herman pracoval v letech 2001 až 2006 v řídící funkci na radnici města Sainte-Savine. Po volbách si ale nesedl s novým starostou, který už proto o jeho služby nestál. Hermanovi sice bylo nabídnuto stejné místo v jiném městě, to však z nevyjasněných důvodů nevyšlo.

Francouz tak neměl práci, ale přesto mu nadále chodil a stále chodí plat – 75 procent mu posílá bývalý zaměstnavatel, tedy radnice, 25 procent pak úřad práce. A pokud se nic nezmění, budou mu peníze chodit až do roku 2023, kdy odejde do důchodu. Zatím si přišel na více než 500 tisíc eur.

Bizarní situaci způsobil zákon o státní službě z roku 1984, který má chránit úředníky na Hermanově pozici. Zákon ukládá, že pokud samospráva úředníka propustí, ať už je důvod jakýkoli, musí mu nadále posílat část platu, dokud si nenajde srovnatelnou práci.

Práci hledá

Zaměstnání ve francouzské státní nebo místní správě je často označováno za práci snů, ale takto kafkovskou situaci, jak francouzská média případ označují, čekal málokdo. A to v tom Herman není sám – deník Le Figaro uvádí, že podobně na tom je ve Francii dalších 150 státních zaměstnanců.

Nedá se ale říct, že by Herman za celou dobu nehnul prstem. Práci se najít snaží.

„Neseděl s rukama v klíně. V roce 2015 se ucházel o práci 49krát a do letošního srpna 34krát,“ citoval Le Figaro Yvese Labourého z úřadu práce.

Úředníkův příběh je podle francouzské mutace zpravodajského webu The Local municí pro politiky, kteří chtějí seškrtat místa ve francouzské státní správě. Ve státní službě totiž ve Francii pracuje každý pátý zaměstnaný.

Ve Francii nic nového

Herman dal vzpomenout na případ z loňska, kdy státní železniční společnost SNCF žaloval její zaměstnanec Charles Simon za to, že mu údajně zničila kariéru. Poté, co upozornil na možný podvod, byl totiž odstaven takříkajíc na vedlejší kolej. Jen seděl doma se statusem „připravený k práci“ a bral léta 5000 eur čistého. [celá zpráva]

V sousedním Španělsku zase odhalili úředníka, který se šest let neobjevil v práci. Na jeho absenci se přišlo, až když ho chtěli odměnit za dlouholetou službu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám