Hlavní obsah

Díky za zájem, ale nejezděte, žádá aljašská vesnička turisty

Novinky, vps

Vesnička Point Lay, která leží na severovýchodě Aljašky, spustila kampaň, v níž se obrací na turisty. Cílem však není nalákat jich víc, ale právě naopak. V Point Lay o ně nestojí a chtějí je odradit. Důvodem jsou mroži.

Foto: Profimedia.cz

Mrož pacifický. Ilustrační foto

Článek

V blízkosti vesničky o 270 obyvatelích se touto dobou objevují tisíce mrožů pacifických, kteří se vyvalí na pobřeží a odpočívají. Normálně by se zdržovali dál od břehu na ledu, ale ten vlivem klimatických změn zmizel, takže se přesunuli na pevninu.

Je to působivá scenérie, která láká turisty. Jenže to je problém. V Point Lay totiž nemají hotely nebo restaurace. Mroži navíc pro místní nejsou zajímavostí, ale i zdrojem jídla, uvedla agentura AP.

Ploutvonožci vylekaní loďmi nebo letadly se také mohou splašit a svou vahou rozdrtit mláďata nebo jiná menší zvířata.

Foto: Profimedia.cz

Mroži na pobřeží nedaleko vesničky Point Lay.

„Je riziko, že když jsou na břehu a něco je vyruší, tak uprchnou do vody a po cestě rozmačkají menší zvířata. Takže to vede k úmrtím, kterým lze předejít,“ citoval web Alaska Public mluvčí vládní agentury pro rybolov a divokou přírodu Andreu Medeirosovou.

Point Lay tak ve spolupráci s touto agenturou turisty žádá, ať do vesnice nejezdí. „Díky za zájem, ale prosím, nezastavujte se tu,“ zní motto kampaně.

„Přijeli tam lidé, a oni pro ně neměli ubytování. Dopadlo to tak, že jim museli říct, ať se vrátí do letadla a odcestují,“ dodala Medeirosová pro AP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám