Hlavní obsah

Božské Rio: Jak na aklimatizaci? Sportovci by měli trénovat v čase závodu, řekl lékař Vojáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Čeští reprezentanti se v Riu museli vyrovnat s posunem času a se změnou podnebí. Brazilské podmínky okusil již dříve lékař a bývalý fotbalista Jan Vojáček. „Sportovci by měli v letadle odpočívat a provádět strečová cvičení. V rámci aklimatizace by měli trénovat v čase, kdy budou závodit,“ vysvětloval v pořadu Božské Rio na severu Sport.cz.

Božské Rio navštívil i lékař Jan Vojáček, který popsal, jak obtížné je pro sportovce zvládnutí časového posunu a jiného podnebíVideo: Sport.cz

 
Článek

Vojáček se letos ve Španělsku zúčastnil fotbalového lékařského mistrovství světa. Bývalý brankář Sigmy Olomouc tam se svým týmem získal zlatou medaili. Přede dvěma lety si zahrál i v Brazílii, kde pomohl vybojovat stříbro.

„Všechno začíná sice přípravou tady, ale hlavní je časový posun, kdy dochází k desynchronizaci biorytmů, aby se člověk přizpůsobil tamním podmínkám. Podle nového průzkumu co jedna hodina, to jeden den,“ popsal Vojáček. Nejvíc podceňovaným aspektem, který může zlepšit sportovcův výkon, je podle něj strava.

A jak hodnotí zemi organizátorů? „Brazílie je z mého pohledu úžasná země. Lidé jsou velice přátelští. Není tam nijak vysoká životní úroveň, ale mají krásnou přírodu a krásné ženy, což je pro nás muže přidaná hodnota.“

Boltova show

Setkání s novináři proměnil v show jamajský sprinter Usain Bolt, který na pódiu ukázal výbornou práci nohou, když předvedl sambu obklopen brazilskými tanečnicemi. Prozradil ale, že víc nervózní je na startu dvoustovky. Jeho snem je na této trati doběhnout v čase pod devatenáct sekund. Olympiáda v Riu je pro něj prý poslední.

Zatím nejlepšího umístění dosáhl na olympijských hrách sportovní střelec David Kostelecký, který skončil v trapu na čtvrté pozici. Z Ria se vrátí už ve středu, na letiště pro něj pojede kolega Jiří Lipták, který byl hostem pořadu Božské Rio.

„Jsme v kontaktu, David už se těší na rodinu. Umístění bere s nadhledem. Za svou střeleckou kariéru už zažil hodně. Čtvrté místo je extra nepopulární, ale když budu hodnotit samotný výstup, tak bude spokojený,“ myslí si.

Lipták byl v Riu v dubnu na Světovém poháru a z rozmluvy s taxikáři vycítil, že někteří tamní lidé nejsou moc nadšeni z konání olympiády právě v Brazílii. „Nemají peníze na zdravotnictví, školství, takže jim potom ty finance chybí,“ říká.

Brazilec v Česku

Do studia Božské Rio zavítal i Brazilec, který žije rok a půl v Česku a je tady spokojený. „Všichni Češi, které jsem poznal, mi pomohli. Poradili mi třeba, jak si najít práci,“ popisuje Rafael Cardoso da Silva, který dělá strojního inženýra.

A co má v České republice nejvíc rád? „Kromě Prahy znám asi jen dvě města, ale líbí se mi tady. Je tady úplně jiná kvalita života, lepší z hlediska toho, co město nabízí,“ vylíčil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám