Hlavní obsah

Umělec svlékl ženy, ty pak pózovaly se zrcadly namířenými na republikány

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americkému fotografovi Spenceru Tunickovi v neděli v americkém Clevelandu pózovala stovka nahých žen se zrcadly nad hlavou. Stalo se tak v místě, kde se koná sjezd republikánů. A právě na ně zrcadla mířila.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Stovka žen se svlékla kvůli jedinému mužiVideo: Reuters

 
Článek

Cílem akce bylo podle fotografa vytvořit protiváhu „represivní rétorice republikánské strany vůči ženám a menšinám“. Zrcadla tak měla odrážet „moudrost a progresivní myšlení žen v roce 2016“. Tunick zároveň zdůraznil, že se nejednalo o protestní akci.

„Víc to beru jako akční umění. Je to umělecká akce, která vyjadřuje překračování hranic a limitů k vytvoření momentu, který je silný, ale nikoliv násilný a konfrontační z fyzického hlediska,“ citovala agentura Reuters fotografa, který velké skupiny nahých lidí fotí již desítky let.

Tunickovi pózovalo sto vybraných žen, do projektu se jich ale dobrovolně přihlásilo hned 1800.

Akce se konala u místa, kde se od pondělí koná konvent republikánů, na němž delegáti nejspíše potvrdí Donalda Trumpa jako svého kandidáta na příštího amerického prezidenta. Na scéně se objevila policie i FBI, projektu však nikdo nebránil. „Myslím, že dnes tu nikdo nahé ženy zatýkat nebude,“ dodal pobaveně fotograf.

Reklama

Výběr článků

Načítám