Hlavní obsah

Šebeň je rájem mravenců

Novinky, Aneta Lednová

Nikdo pořádně neví, proč se zrovna Šebeň u Velkého Meziříčí stala domovem skoro miliardy mravenců lesních. Na zhruba tříkilometrové stezce je rozeseto více než 1200 mravenišť.

Šebeň je rájem mravencůVideo: Aneta Lednová, Novinky

 
Článek

O místo plné mravenčích příbytků se v roce 1996 začala zajímat skupinka ochránců přírody v Borech. Provedl se zde průzkum, který prokázal, že se jedná o druh mravence pospolitého (Formica polyctena).

Naučná stezka Šebeň byla v roce 2002 vyhlášena Přírodní památkou. Na její trase je umístěno deset panelů, kde se o mravencích lesních můžete dočíst zajímavosti z jejich života.

Foto: Aneta Lednová, Novinky

Mravenec pospolitý (Formica polyctena) - druh mravence lesního

Pro mravence je velice důležitý způsob lesního hospodaření. Ke svému životu potřebují dostatek potravy, světla. Pokud se tato situace, například kácením lesů, změní, prostě svá obydlí přestěhují o kus dál.

Foto: Aneta Lednová, Novinky

Mraeniště v Šebeni dosahují výšky přibližně 60 cm a šířky zhruba 130 cm

Stavba nového mraveniště trvá 30 až 60 dnů. Ta šebeňská dosahují výšky kolem 60 cm a jsou zhruba 130 cm široká. Nejvyšší kupy tu ale dosáhly výšky až dvou metrů a průměr mraveniště byl více než pět metrů. Tamní výskyt lesních mravenců patří k největším ve střední Evropě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám