Student vinařství Devon Shomaker dostal nápad ve chvíli, kdy viděl úspěch střešních farem pěstujících běžnou zeleninu, které již ve městě existují. Nejprve však dlouho sháněl vhodnou lokalitu a pečlivě vybíral dodavatele půdy vhodné pro pěstování révy.

„Chtěli jsme oživit městský prostor ekologicky odpovědným způsobem,“ řekl Shomaker a označil svůj projekt za vůbec první komerčně orientovanou střešní vinici na světě.

Na bílém povrchu střechy, který podle něho na rozdíl od černých střech zajišťuje, že teplota pro víno nebude příliš vysoká, instaloval se svým společníkem 42 objemných truhlíků, v nichž vyrůstá několik červených odrůd: Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec a Petit Verdot.

První sklizeň mají v plánu na podzim a zamýšlených 300 lahví by chtěli prodávat výhradně místním lidem.

„Chtěli jsme povzbudit lokální spotřebu, neboť velmi malé množství vín vyprodukovaných ve státě New York jde na místní trh,“ dodal Shomaker. Nyní se prý poohlíží po dalších střechách, kam by mohla jeho vinice expandovat.