Hlavní obsah

Američané vrátili ukradený dopis Kryštofa Kolumba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Spojené státy vrátily knihovně v italské Florencii dopis Kryštofa Kolumba z roku 1493, který byl před desítkami let v Itálii ukraden. Informovala o tom ve čtvrtek CNN. V dopise, který byl po krádeži nahrazen věrohodným falzifikátem, slavný mořeplavec popisuje španělské královně a králi své dojmy z nového kontinentu. Kolumbus ale před 510 lety zemřel v domnění, že objevil pouze novou cestu do Asie.

Foto: Domenico Stinellis, ČTK/AP

Italští policisté hlídají při tiskové konferenci přetisk originálního dopisu Kryštofa Kolumba z roku 1493. Nad ním je umístěna falešná kopie.

Článek

„Absolvoval stejnou zpáteční cestu jako Kolumbus před pěti sty lety,“ řekl ve středu v Římě na společné tiskové konferenci s americkým velvyslancem Johnem Phillipsem italský ministr kultury Dario Franceschini.

Osmistránkový dopis, jehož hodnota je odhadována na půl miliónu až milión eur (až 27 miliónů Kč), byl v roce 1990 prodán švýcarskému sběrateli. Od něj ho v roce 1992 koupil jiný sběratel na aukci v New Yorku a v roce 2004 ho získala knihovna amerického Kongresu.

Americký velvyslanec v Itálii odmítl sdělit identitu osoby, která vzácný dopis dodala americké knihovně, a ujistil, že knihovna ho nabyla v dobré víře. Oznámil také, že je v běhu vyšetřování celého případu.

Foto: Domenico Stinellis, ČTK/AP

Přetisk originálu dopisu Kryštofa Kolumba o objevení Nového světa z roku 1493.

Hledal cestu do Asie, přistál v Novém světě

Ředitel Riccardiovy knihovny ve Florencii Fulvio Stacchetti uvedl, že záměna originálu za falzifikát se mohla uskutečnit v roce 1950 nebo 1951, když knihovna zapůjčila dopis národní knihovně v Římě. Dodal, že šlo o jediný případ, kdy dokument opustil Riccardiovu knihovnu a kdy mohl být s větší pravděpodobností vyměněn.

Nejznámější z mořeplavců, který je považován za objevitele Ameriky, vyplul na svou nejslavnější výpravu 3. srpna 1492 s cílem najít novou cestu do Asie, na níž by evropské lodě neohrožovali Turci. A s takovým přesvědčením také v roce 1506 zemřel. Přitom už před jeho smrtí koloval po Evropě Spis o Novém světě od Ameriga Vespucciho.

Španělsku, v jehož službách Kolumbus nový kontinent objevil, přinesla tato událost bohatství a moc, pro domorodce byla ale počátkem zkázy. Zejména kvůli evropským chorobám v 16. století výrazně klesl počet původního obyvatelstva Ameriky. Podle odhadů vymřelo přes polovinu domorodců, někde všichni (například na Haiti a v Dominikánské republice).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám