Hlavní obsah

Maďarští nadšenci zrekonstruovali pancéřový vůz z dob Lenina

Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Maďarsku se zachovala replika pancéřového vozu z roku 1917 a tři nadšenci historie ji zrekonstruovali. Repliku postavili dělníci budapešťské automobilky Csepel v roce 1970.

Foto: MTI

Maďarští nadšenci s pancéřovým vozem

Článek

Agentura MTI uvedla, že nadšenci historie Zoltán Bánkus, Gábor Péceli a Antal Béke z obce Polgári na severovýchodě Maďarska odvedli perfektní práci.

Pancéřový vůz stál léta na dvoře základní školy ve městě Tiszaújváros. Následně ho koupila soukromá osoba. Po rekonstrukci je zcela pojízdný.

Foto: MTI

Místo řidiče

Foto: MTI

Motor pancéřového vozu

Výroba pancéřového vozu značky Austin byla zahájena ve Velké Británii začátkem první světové války. Několik desítek kusů vyrobených v letech 1918 až 1920 se dostalo i do Ruska.

Foto: MTI

Na zkušební jízdě

Vladimír Iljič Lenin po návratu ze Švýcarska v dubnu 1917 promluvil k dělníkům a vojákům shromážděným na petrohradském nádraží právě z pancéřového vozu Austin.

Vůz se následně začal vyrábět v Rusku pod značkou Austin-Putilov. Originál je umístěn v petrohradském muzeu dělostřelectví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám