Hlavní obsah

V 500 let starém vraku lodi našli vzácnou minci

Novinky, vps

Ve vraku lodi nalezeném nedaleko pobřeží Ománu našli průzkumníci vzácnou stříbrnou minci, která je teprve druhým známým exemplářem tohoto druhu. Předpokládá se, že se jedná o loď Esmeralda, jež byla součástí flotily portugalského mořeplavce Vaska da Gamy během jeho druhé plavby do Indie.

BEZ KOMENTÁŘE: Potápěči našli ve vraku lodi vzácnou stříbrnou minciVideo: Blue Water Recoveries

 
Článek

Vrak byl objeven už v roce 1998, průzkum trosek však probíhal ve spolupráci ománského ministerstva kultury a britské společnosti Blue Water Recoveries až v posledních třech letech, uvedla zpráva vydaná v magazínu International Journal of Nautical Archeology.

Analýza vraku a nalezených věcí stále probíhá, odborníci si však myslí, že nalezli právě vrak lodi Esmeralda. Velel jí da Gamův strýc Vicente Sodre a společně s lodí São Pedro ji v roce 1503 potopila bouře u Arabského poloostrova.

„Místo, kde se vrak nachází, je téměř perfektní geografickou shodou s tím, kde se ty lodě měly potopit,“ stojí ve zprávě.

Foto: Blue Water Recoveries

Vzácná stříbrná mince nalezená ve vraku

V úterý výzkumníci uvedli, že ve vraku našli stříbrnou minci nazvanou Indio. Předtím byla známa existence jen jednoho dalšího exempláře této mince, jak uvedl ředitel společnosti Blue Water Recoveries David L. Mearns. Mince byly vyraženy v roce 1499 po první da Gamově cestě do Indie, což je pro pátrače dalším vodítkem k identifikaci vraku.

Kromě toho našli ještě zlaté mince ražené v Lisabonu od roku 1495 nebo bronzový zvon, jenž byl pravděpodobně vyroben v roce 1498.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám