Hlavní obsah

Jak postavit vlastníma rukama aleutský kajak

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krátký film o tom, jak postavit vlastníma rukama tradiční aleutský kajak, natočila norská filmařka Silje Ensbyobá. Dokumentuje takto tradiční řemesla, kterým se dnes věnuje už jen málokdo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výroba aleutského kajakuVideo: Reuters

 
Článek

Ensbyová zachytila při práci v Norsku žijícího dánského řemeslníka Anderse Thygesena, který zvládl kajak postavit za tři dny.

Před pár lety navštívila jeho kurz, kde učí zájemce svému řemeslu, a zaujalo ji to natolik, že se o něm rozhodla vytvořit krátký dokument, uvedla agentura Reuters. Dnes už je Thygesen zkušený mistr, cestu ke kajakům ale chvíli hledal.

„Když jsem aleutský kajak viděl poprvé, připadal mi podivný a vtipný,“ uvedl Dán. Nakonec ho však konstrukce uchvátila. „Napřed jsem se díval na kresby a snažil se dostat do hlav dávno mrtvých stavitelů kajaků a zkoušel jsem si představit, jaké to bylo,“ dodal.

Jedná se už o několikátý podobný počin norské filmařky. Předtím natočila například video o tradiční výrobě lyží a momentálně pracuje na dokumentu o výrobě lan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám