Hlavní obsah

Svišť Phil předpověděl brzký příchod jara v USA

Svišť Phil v úterý v pensylvánském Punxsutawney svůj stín nespatřil, takže jaro v USA přijde brzy. Rituál se letos konal už po sto třicáté za přítomnosti několika tisíc lidí.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Slavný svišt předpověděl, kdy přijde jaro

Článek

Phil se „vyjádřil“ ráno místního času (v 13:25 SEČ) k radosti přítomných, kteří se sešli pod jasným nebem a za teploty minus 6,1 stupně Celsia.

Traduje se, že pokud svišť 2. února svůj stín spatří, chladné počasí se na severoamerickém kontinentu udrží ještě šest týdnů. Jestliže se stín neobjeví, pak je prý jaro za rohem.

Událost, která se koná v době nevlídné zimy, je vždy hitem televizních programů a příležitostí, na níž se občané města objevují ve starodávných šatech, fracích a s cylindry na hlavách.

Městský klub sviště Phila letošní rituál propaguje jako Philovu 130. věštbu. Jeho mluvčí Katie Donaldová tvrdí, že poprvé se klub vydal na Krocaní vršek za Philem v roce 1886, avšak doložené zprávy v médiích jsou až od roku následujícího. V roce 1887 svišť předpověděl dlouhou zimu. „My počítáme jako první rok 1886,“ prohlásila Donaldová.

Má konkurenci

Svišť patří ke zvířatům, která se ukládají k zimnímu spánku. Letos ho ale skalní členové klubu vytáhli z nory předčasně. Objevil se s nimi při slavnostním představení nové pivní značky a také na hokejovém zápase.

Pensylvánský Phil zůstává v předpovědi příchodu jara autoritou, avšak začíná mu přibývat konkurentů. Svého sviště má například New York, i když jeho pověst není zrovna nejlepší. Roku 2009 totiž při ceremonii 2. února kousl tehdejšího starostu města Michaela Bloomberga.

O pět let později se pak sviští samička Charlotte vykroutila ze sevření dalšího starosty Billa de Blasia a dopadla těžce na zem. Způsobila si těžká vnitřní zranění, na něž o týden později zemřela.

Reklama

Výběr článků

Načítám