Hlavní obsah

Na Slovensku se narodilo rekordně velké dítě

Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncem loňského roku se v bojnické nemocnici narodilo rekordně velké dítě. Dominik Karcol měřil při narození 59 centimetrů a vážil 5,7 kilogramu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dítě rodičů z Prievidze se tím zapsalo do slovenské knihy rekordů. Maminka přenášela dítě o osm dní. „Lékař mi doporučil císařský řez, protože byl předpoklad, že Dominik bude velký. V nemocnici se však nakonec rozhodli pro normální porod,“ cituje deník Nový čas šťastnou maminku Janu.

Dominik není nejtěžším dítětem, jaké se na Slovensku narodilo, ale zatím určitě nejdelším. Dosavadní rekord držela holčička s 58 centimetry.

„Očekávali jsme, že bude mít víc než pět kilogramů, ale nevěděli jsme, že bude až tak velký. Je to celý táta, který má přesně dva metry,“ říká s úsměvem Jana.

Z brášky mají velkou radost také jeho sestry 17letá Petra a 11letá Simona. „Je to náš poklad,“ shodují se.

Maminka je už dnes přesvědčena, že z Dominika bude basketbalista. Pediatr Mário Moro však nepředpokládá, že téměř 60 centimetrů při narození předurčuje rychlejší nebo vyšší růst v dospělosti. „Záleží na tom, jaké jsou genetické predispozice v rámci rodiny,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám