Hlavní obsah

Obří socha Buddhy plešatí, vědci netuší proč

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonští odborníci nedokážou vysvětlit, proč starodávné soše Buddhy podle všeho vypadávají vlasy. Patnáctimetrová socha zakladatele buddhismu v chrámu Tódaidži v japonském městě Nara, která vznikla zhruba před 1200 lety, přitahuje návštěvníky z celé země.

Foto: Profimedia.cz

Impozantní socha Buddhy pozvolna ztrácí své kudrliny.

Článek

Tamního opata začaly trápit stále hlasitější zvěsti, že Buddhovi ubývá vlasů, a proto se rozhodl oslovit experty, aby s přesností určili, kolik kudrn vlastně socha na hlavě má. Úkolu se ujal Takeši Oiši z Tokijské univerzity průmyslové vědy, který za pomoci 3D analýzy a laserového skeneru detailně prozkoumal situaci.

Výsledek byl jednoznačný: zatímco podle starověkých dokumentů z období kolem roku 1100 měl Buddha 966 kudrn, nyní jich má 492, napsal deník The Daily Telegraph.

Kilové kučery

Plešatící Buddha experty zarazil. Spekulují, že k tomu došlo během různých oprav, kterými socha během staletí prošla, skutečnou příčinu však neznají. Každá kudrna má přitom úctyhodné rozměry – průměr bezmála 23 centimetrů, výšku 20 cm a váhu asi kilogram – a není proto jasné, jak mohly bez povšimnutí vypadat.

Nikdo neví, jak historický Buddha (což znamená „Probuzený“) přesně vypadal vzhledem k tomu, že jeho první sochy vznikly zhruba dvě stě let po jeho smrti – vyvanutí.

Jeho zobrazení se liší od země k zemi, společným rysem jsou však právě kudrny – podle historických pramenů měl totiž coby princ Siddhattha Gótama dlouhé kučeraté vlasy. Ty si po odchodu do bezdomoví uřezal nožem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám