Hlavní obsah

Obyčejná sušenka z Titaniku se prodala za 565 tisíc

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna jediná sušenka, která se až do dnešní doby zachovala ze ztroskotaného Titaniku, vynesla v aukci 15 tisíc liber, což je v přepočtu 565 tisíc korun. Podle dražitele Andrewa Aldridge z Velké Británie se tak jedná o „nejcennější sušenku na světě“.

Foto: Profimedia.cz

Sušenka z Titaniku, která se vydražila za 15 tisíc liber.

Článek

Sušenka pochází z balíčku pro přežití, kterými byly vybaveny záchranné čluny na Titaniku. Po potopení 269 metrů dlouhého kolosu se k ní dostal James Fenwick, pasažér lodi Carpathia, která vyzvedávala z vody přeživší, uvedl web BBC News.

Poté ji uložil do obálky, již nadepsal „sušenka Pilot ze záchranného člunu, duben 2012“. Obálka byla také součástí aukce, jež měla dle odhadů vynést o pět tisíc liber méně. Jejím vítězem se stal sběratel z Řecka.

Titanik se potopil po nárazu do ledovce, k němuž došlo 14. dubna 1912 krátce před půlnocí. O tři hodiny později již zmizel pod hladinou. Při tragédii zahynulo 1500 lidí.

V aukci se mimo jiné za 21 tisíc liber vydražila i fotografie ledovce, do něhož Titanik narazil. Vyfotil jej den poté stevard okolo proplouvající lodi Prinz Adalbert. V tu chvíli však nevěděl, k čemu předchozí den došlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám