Hlavní obsah

Muslimský chlapec vyrobil hodiny a vzal je do školy. Řekli, že je to bomba a zatkli ho

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teprve čtrnáctiletého žáka zatkli tento týden poté, co do školy v americkém Dallasu přinesl hodiny, které sám vyrobil. Zaměstnanci školy je totiž považovali za bombu. Záhy byl propuštěn a na školu se snesla obrovská kritika. Je totiž muslim a případ je považován za typické ovlivnění náboženskými předsudky. Chlapec teď chce změnit školu. Americký prezident Barack Obama hodiny pochválil a dokonce ho pozval do Bílého domu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Čtrnáctiletý Ahmed Mohamed vyrobil hodiny, které ve škole považovali za bombuVideo: Reuters

 
Článek

Deváťák Ahmed Mohamed se zajímá o techniku a robotiku, a tak vyrobil hodiny, které chtěl v pondělí ukázat své učitelce, aby věděla, jak je šikovný. Jenže žena si to špatně vyložila a na zařízení upozornila vedení školy. Ahmeda následně odvedli v želízkách s tím, že vyrobil bombu.

„Podle mého to jako bomba rozhodně nevypadalo. Chtěl jsem ji ohromit, ale ona si myslela, že je to hrozba. Pak mě zatkli,“ řekl Ahmed stanici NBC News.

Foto: Twitter Prajwol/Ru

Snímek ze zatčení Ahmeda

Chlapci vzali otisky prstů a dokonce ho vyfotili, jak se to u zadržených zločinců dělá. Brzy si pro něj přišli rodiče a byl propuštěn s tím, že nebude obviněn. Ze školy ho však na tři dny vyloučili.

Na školu se za rozhodnutí snesla kritika, protože místo toho, aby podporovala talent nadaného žáka, se zachovala naprosto nevhodně. Policie odmítá, že by byl důvod zatčení to, že chlapec je muslim. Prý by se tak zachovala ve všech případech.

„Je to velmi podezřelé zařízení. V dnešní době nemůžete brát takové věci do školy,“ obhajoval zatčení šéf místní policie Larry Boyd.

Podpořil ho i Obama

V USA se na podporu chlapce rozjela obrovská kampaň Na Twitteru se ve středu objevilo zhruba 600 tisíc tweetů s hastagem #IStandWithAhmed, mnoho z nich kritických vůči škole a policii.

Ahmed tak ve středu děkoval na tiskové konferenci, kde uvedl, že se chystá přestoupit na jinou školu a dodal, že jeho snem je studovat na prestižním Massachusettském technologickém institutu nebo Texaské matematické a vědecké akademii.

Ahmeda podpořila celá řada významných osobností. Například americký prezident Barack Obama napsal na svém twitterovém účtu: „Skvělé hodiny, Ahmede. Nechceš je vzít do Bílého domu?“

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg ho pozval zase do sídla své firmy. Přidali se i další důležití lidé z byznysu, kteří Ahmeda nabádají, aby dál rozvíjel svůj talent a nenechal se odradit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám