Hlavní obsah

Za cesťák za výlet na Měsíc Aldrinovi proplatili 33 dolarů

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý americký astronaut Buzz Aldrin zveřejnil na svém twitterovém účtu kopii výkazu o služební cestě. Nejedná se o nic menšího než o cesťák, který zahrnuje i jeho cestu Apollem 11 na Měsíc, po němž se prošel jako druhý člověk.

Foto: Profimedia.cz

Buzz Aldrin na snímku z března letošního roku

Článek

Dnes 85letému Aldrinovi proplatili za cestu 33,31 dolaru, což při započtení inflace odpovídá dnešním 217 dolarům, tedy asi pěti tisícům korun.

Foto: repro Twitter Buzz Aldrin

Aldrin zveřejnil kompletní plán cesty

Výkaz neupřesňuje, na co byla částka od NASA určena, podle listu The Daily Telegraph se však předpokládá, že se jedná o proplacení nákladů na vůz, jímž se Aldrin dopravoval z letiště na Mys Canaveral a zpět. Astronaut to však pojal s nadsázkou a cestu uvedl kompletní.

Ve zprávě tak je zapsán následující itinerář: Houston – Mys Canaveral – Měsíc – Tichý Oceán – Havaj – a zpět do Houstonu. Aldrin nezapomněl zaznamenat, že k Mysu Canaveral letěl vládním letadlem, na Měsíc a zpět pak vládní vesmírnou lodí a že z Tichého Oceánu na Havaj ho přepravovala loď USS Hornet (zde je chyba, ve výkazu totiž stojí USN Hornett). Dále je uvedeno, že jídlo v daných termínech zajistila vláda.

Foto: repro Twitter Buzz Aldrin

Astronaut nezapomněl zmínit, jakými dopravními prostředky se přepravoval

Aldrin se pochlubil také již dříve zveřejněnou celní deklarací, která byla pro posádku (kromě Aldrina ji tvořil Neil Armstrong a Michael Collins) po návratu z Měsíce připravena jako vtip. Astronauti tak uvedli, že si přivezli nějaké ty měsíční kameny a měsíční prach.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám