Hlavní obsah

Poslední červencovou noc rozzářil „modrý měsíc“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Noc z pátku na sobotu provázel netradiční astronomický úkaz. Nebe rozzářil tzv. modrý měsíc - druhý úplněk, který se objevil v jediném kalendářním měsíci. První úplněk byl k vidění 2. července. Jev kvůli jeho vzácnosti provází řada pověr.

BEZ KOMENTÁŘE: Poslední červencovou noc rozzářil „modrý měsíc“Video: Novinky

 
Článek

Některé východní nauky uvádějí, že druhý úplněk v jediném kalendářním měsíci, má mnohem větší intenzitu než obvykle. Prý má také magickou sílu a tato událost je vhodnou příležitostí k bilancování nebo ideálním časem pro nový začátek.

Měsíc se ale do modra nezbarvil, jak by mohl napovídat název jevu. Označení vychází z anglického „once in a blue moon“ (jednou za modrý měsíc), což volně přeloženo znamená „jednou za uherský rok“.

Foto: Charlie Riedel, ČTK/AP

Silueta dívky před modrým úplňkem v zábavním parku v americkém Kansasu

K tomuto jevu dochází zhruba jednou za dva až tři roky kvůli asynchronicitě lunárního a kalendářního cyklu. Zatímco kalendářní měsíce mají kromě února třicet respektive jednatřicet dní, měsíční cyklus trvá devětadvacet dní.

Naposledy se tento úkaz objevil v srpnu 2012, příště bude k vidění v lednu 2018.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám