Hlavní obsah

Kudlanka nábožná tak, jak jste ji nikdy neviděli

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Univerzita v Cambridge zveřejnila video skoku kudlanky nábožné natočené rychlokamerou zachycující 1000 snímků za sekundu. Tento experiment provedli vědci v rámci studie pohybu hmyzu, závěry pak publikovali v odborném magazínu Current Biology.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Detailní záběr skoku kudlanky nábožnéVideo: GregorySutton, Newsflare.com

 
Článek

Výzkumníci Malcolm Burrows, Marina Dorošenková, Darron Cullen a Gregory Sutton zkoumali rychlé pohyby hmyzu. Zajímalo je, jak a pokud vůbec je dokáží tito malí živočichové kontrolovat. Předtím se totiž pracovalo s hypotézou, že hmyz skok nedokáže ovládat, a přistání jsou tak často nekontrolovatelná.

„Pro malý hmyz je kvůli jeho velikosti těžké kontrolovat ve vzduchu rotaci. Původně jsme si mysleli, že toho hmyz při skoku není schopen. Ale videa kudlanek nám ukázala, že toho jsou schopny a navíc i ve velké rychlosti. Je to první příklad kontroly rotace ve velké rychlosti u hmyzu,“ okomentoval video Sutton.

„Mysleli jsme si, že rotace je pro ně špatná, ale mýlili jsme se. Kudlanky ji vytvářejí úmyslně a ve vzduchu ji ovládají, aby přistály tam, kde chtějí,“ dodal Burrows.

Podle vědců trval skok zachycený na videu pouhých 80 milisekund, což je rychlejší než mrknutí oka. Vědci analyzovali celkem 381 zpomalených skoků 58 kudlanek.

Reklama

Výběr článků

Načítám