Hlavní obsah

Jak vyrobit strašidelnou halloweenskou dýni

Novinky, mak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vyřezávané svítící dýně jsou neodmyslitelným doplňkem Halloweenu, který připadá na 31. října. Americký svátek si u nás získává stále větší popularitu. Lidé si strašidelnými dýněmi dekorují zahrady, domy, zdobí schodiště, balkóny i pokoje. Podívejte se na jednoduchý návod, jak vyřezat dýni podle svých představ.

Jak vydlabat dýni na HalloweenVideo: Novinky

 
Článek

Horní část dýně se stonkem, která bude později sloužit jako víčko, odřízneme dlouhým kuchyňským nožem nebo pilkou. Po oddělení vršku ještě zůstane horní struktura, která je poměrně tvrdá. Tu narušíme speciálním dlabátkem nebo malým nožem. Obsah dýně, dužinu a semínka následně vydlabeme lžící nebo dlabátkem. Dáváme přitom pozor, aby slupka nebyla příliš tenká a neprotrhla se.

Dýním můžeme vtisknout různé obličeje, strašidelné i veselé. Vzor malujeme od ruky nebo pomocí vyrobené papírové šablony.

„Obličej nebo motivy můžeme předkreslit na dýni lihovým fixem, naznačit jemným vyrytím hrotem nože, obrysy můžeme označit také vypícháním pomocí špendlíku. Oblíbené jsou siluety koček, sov, čarodějnic a strašidel. Pro vyřezávání motivu jsou nejlepší tenké a ostré nože, nebo také část z lupínkové pilky. Pro snazší práci si můžeme motiv předvrtat pomocí AKU vrtačky,” radí vedoucí workshopu vyřezávání dýní z květinářství Belles Fleurs.

Foto: Novinky

Malování obličeje na dýni pomocí šablony

Dýni je po vydlabání dobré namočit na zhruba pět hodin do vody, čímž dojde k jejímu zakonzervování a déle nám vydrží. Ořezané plochy můžeme natřít vazelínou, která zabrání rychlému vysychání krajů. Delší trvanlivost zajistíme i správným umístěním. Dýně vydrží déle venku, ať už před domem nebo třeba na balkóně.

Dýně měla ochraňovat dům

Halloween je populární svátek rozšířený zejména v anglosaských zemích. Slaví se poslední říjnový den v předvečer svátku všech zesnulých. Děti chodí v maskách dům od domu a koledují sladkosti. Pozadu nezůstávají ani dospělí. V nejrůznějších maskách a s pomalovanými obličeji se vydávají za zábavou nebo do maškarních průvodů.

Svátek je ve skutečnosti původně keltský. Slavili tak začátek zimy a věřili, že v této době se duše zemřelých vracejí do svých domovů, společně s nimi však i démoni. Zlé duchy proto vyháněli různými symboly včetně dýní ve tvaru strašidelného obličeje osvíceného svíčkou. Ty měly podle pověsti chránit dům, před kterým stály.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám