Hlavní obsah

Chlapec se narodil bez očí a nosu

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tříletý marocký chlapec jménem Jahjá se narodil bez očí, nosu a horní čelisti. Kosti v jeho tváři se totiž během vývoje v děloze nespojily. Teď se ale připravuje na plastickou rekonstrukci obličeje, která by mu mohla změnit život.

BEZ KOMENTÁŘE: Chlapci, který se narodil bez obličeje, svítá naděje

 
Článek

Chlapcovi rodiče se již od jeho narození snažili najít chirurga, který by mu mohl pomoct, ale bez úspěchu. Pomohla až Maročanka Fatima Bakaraová žijící v Melbourne.

„Jednoho dne jsem si otevřela Facebook a při prohlížení jsem narazila na fotku, která mě zaujala. Byl na ní malý chlapec, který měl uprostřed tváře díru, jeho zuby byly pokroucené... neměl žádné oči,“ popisovala v nedělním dílu australského pořadu Sunday Night, jak se poprvé o Jahjovi dozvěděla.

Okamžitě se spojila s hochovými rodiči a řekla jim, že najde způsob, jak pomoci. Začala hledat lékaře ochotného zabývat se tímto neobvyklým případem a nakonec se jí to opravdu podařilo, když se Jahji ujal chirurg Tony Holmes.

„Mojí největší obavou je, zda bude vůbec schopen podstoupit operaci, vůbec totiž nevíme, jak funguje jeho mozek,“ říkal Holmes před tím, než se s chlapcem setkal.

Poprvé ho viděl v srpnu, kdy provedl prvotní vyšetření a začal sestavovat model jeho lebky. Vyšetření nadále probíhají, Holmes ale ví, že to bude běh na dlouhou trať. K plné rekonstrukci obličeje bude potřeba mnoho operací. První z nich by chtěl australský chirurg provést v Melbourne do konce roku.

„I přes svou deformaci je to krásný a milý chlapec. Pak už chápete, proč pro něj jeho rodiče tak zoufale hledali pomoc,“ dodal Holmes.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám