Hlavní obsah

Ptáky u letišť mají děsit umělí dravci

Novinky, mik, hop

Riziko střetu letadla s ptactvem by se mělo výrazně snížit pomocí robotických dravců. Jejich konstruktéři tvrdí, že si umělý sokol nebo orel zjedná v okolí respekt velmi rychle. Jejich hlavním úkolem je vypudit ptactvo, které by mohlo vletět do motorů letadel.

Umělí dravci mají z letišť vypudit drobnější ptáky a snížit riziko havárií

 
Článek

Otcem umělých dravců je Nizozemec Nico Nijenhuisem ze společnosti Clear Flight Solutions. Ptáci jsou dálkově ovládáni a jejich pohyb je tak dokonalý, že dokážou pronásledovat drobnější ptactvo a vyhnat je z oblasti. Navíc při pouhém pohledu nejsou k rozeznání od živých.

Foto: Clear Flight Solutions

Robopták sestrojený Nico Nijenhuisem, model sokola poletí až 80 km/h.

Autoři umělých dravců tvrdí, že v oblastech, kde je testovali, klesl výskyt drobných ptáků, které by mohli vletět do motorů letadel, až o 50 procent.

Tělo modelu sokola stěhovavého je více než 58 cm dlouhé s rozpětím křídel 120 centimetrů. Může dosáhnout rychlosti až 80 km/h. Je navržený tak, aby odstrašoval ptáky do hmotnosti až tří kilogramů.

Foto: Clear Flight Solutions

Robotický sokol s rozpětím 120 cm.

Model orla má tělo téměř dvakrát delší než sokol a rozpětí křídel dosahuje až 220 cm. Tento model je navržený tak, aby odehnal jakýkoliv druh ptáka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám