Hlavní obsah

Slovenské jezero je plné sladkovodních medúz

Právo, Ivan Vilček

V jezeře u slovenského města Nová Baňa se objevily sladkovodní medúzy. Jsou průhledné a pro člověka neškodné. Objevil je rybář Ľuboš Beňo. „Chtěl jsem si umýt ruce a uviděl jsem medúzy. Byly průsvitné a nikdy před tím tady nebyly,“ řekl televizi Markíza.

Rybář objevil ve slovenské Nové Bani sladkovodní medúzkyVideo: TV Markíza

 
Článek

Pokud by se medúzy přemnožily, podle ekologů by to mohlo narušit potravinový řetězec. Medúzy se totiž živí planktonem, tedy vodními mikroorganismy, kterými se živí malé ryby. Ty by měly méně potravy.

„Zatím k úhynu vodních organismů nedošlo, takže výskyt medúz monitorujeme pouze jako zajímavost. Ve slovenských podmínkách totiž nejde o původní druh živočicha,“ říká odborník Richard Štencl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Sladkovodní medúzy se původně vyskytovaly pouze v Asii a následně v Americe. Jejich larvy přenáší vodní ptactvo. Larvy přilepené na dně jezera si počkají i několik let, než je teplota vody dlouhodobě nad dvacet stupňů. Tehdy se změní v medúzy. Pro člověka nejsou nebezpečné.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Nová Baňa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám