Hlavní obsah

Aukční portál zatrhl prodej auta Hermanna Göringa

Internetový aukční portál eBay odmítl vzít do prodeje automobil Mercedes-Benz 540K kabriolet z roku 1941, který patřil jednomu z nejmocnějších představitelů nacistického Německa Hermannu Göringovi. Důvodem je podle agentury Reuters to, že aukční pravidla serveru zakazují prodej urážlivých předmětů.

Foto: Handout, Reuters

Rozložený Mercedes Benz 540K kabriolet z roku 1941, který patřil Hermannu Göringovi.

Článek

Automobil, který byl pro důvěrníka nacistického vůdce Adolfa Hitlera na míru upraven, nyní vlastní floridský obchod s autodíly a automobily High Velocity Classics. Jeho majitelé vozidlo, které je v rozebraném stavu, chtějí zrestaurovat, na jeho obnovu podle svých slov chtějí vynaložit 750 000 dolarů (přes 15 miliónů korun).

Majitelé vozu plánují, že ho prodají za pět až sedm miliónů dolarů (až 141 miliónů korun). Portál eBay nicméně aukci nepovolil s tím, že neumožňuje prodej věcí, které propagují či oslavují násilí, rasovou, sexuální či náboženskou diskriminaci.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Profimedia.cz

Zleva Benito Mussolini, Hermann Göring a Adolf Hitler na archivní fotografii

Vůz podle High Velocity Classics získala v květnu 1945 jako válečnou kořist poblíž Hitlerova sídla v Berchtesgadenu americká 7. pěší divize. Auto nakonec o deset let později zakoupil jistý muž ze Severní Karolíny, kterému až do letošního roku patřilo. Za jakou cenu ho High Velocity Classics zakoupil, není známo.

Jezdil až 160 km/h

Göring, který stál v čele německého letectva, si auto objednal v roce 1940. Na jeho přání byl vůz vybaven silnějším motorem, který umožňoval jízdu rychlostí přes 160 kilometrů v hodině, či krátkovlnnou vysílačkou s dlouhým dosahem.

V roce 2011 byl v aukci v Itálii prodán jiný Göringův kabriolet Mercedes-Benz 540K. Za vůz přezdívaný modrá husa zaplatil kupec asi dva milióny dolarů (40 miliónů korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám