Hlavní obsah

Nigerijec řekl, že nevěří v Boha, a skončil na psychiatrii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abuja

Devětadvacetiletému inženýrovi z Nigérie se vymstilo, že je ateista. Když prohlásil, že nevěří v Boha, skončil na psychiatrickém oddělení. Z něj propašovaným telefonem vše oznámil nevládní organizaci.

Foto: Afolabi Sotunde, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Mubarak Bala pochází z převážně muslimského státu Kano na severu Nigérie, v němž bylo před 14 lety zavedeno islámské právo šaría. K vyšetření u lékaře ho podle přinutila jeho vlastní rodina, když studovaný inženýr chemie prohlásil, že je ateistou. První lékař prý rodinu ujistil, že Bala je duševně zcela zdráv, druhý však muže poslal proti jeho vůli do psychiatrické léčebny. Ateismus je prý průvodním jevem chorobné změny osobnosti.

Léky mu prý ubližují

„Včera jsem s Balou mluvil. Říká, že je zdráv, ale léky, které mu v léčebně podávají, mu prý ubližují," řekl Balův právník Mohammad Bello. Rodina prý s umístěním muže na psychiatrii souhlasila, aby předešla jeho potrestání před soudem. Právo šaría předepisuje za odpadlictví od víry trest smrti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám