Hlavní obsah

Zatmění Měsíce nabídlo „krvavou” podívanou

Novinky, vps

V různých částech světa bylo v úterý ráno středoevropského letního času možné sledovat úplné zatmění Měsíce. Při tomto zatmění se část slunečního záření dostane skrz, a Měsíc se tak jeví ze Země červeně, proto se tento jev v angličtině označuje jako „blood Moon“ (krvavý Měsíc), napsala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Úchvatný pohled na krvavý Měsíc se naskytl lidem v australském MelbourneVideo: Reuters

 
Článek

Zatmění mohli pozorovat lidé žijící v Austrálii, na Novém Zélandě a v Severní, Střední a Jižní Americe. Trvalo něco přes jednu hodinu.

Měsíc během zatmění měnil barvu, postupně byl jasně oranžový, krvavě červený a nakonec hnědý. Způsobuje to sluneční záření, které se lomilo přes atmosféru Země.

BEZ KOMENTÁŘE: Úplné zatmění Měsíce trvalo zhruba hodinu

„Jedná se o stejné sluneční záření, které vidíme na Zemi při východech a západech Slunce,“ uvedl pro Reuters Shawn Domogal-Goldman z NASA.

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Zatmění Měsíce pozorované z města Brasilia

Další úplné zatmění Měsíce bude 8. října letošního roku. Na území České republiky ale bude zatmění Měsíce pozorovatelné až v roce 2015.

Reklama

Související témata:

Související články

Unikátní zatmění Měsíce nad Českem

Čtvrteční noc nabídla nadšencům i astronomům jedinečnou příležitost pozorovat nad Českou republikou částečné zatmění Měsíce. Ten vyšel krátce po osmé večer...

Curiosity zaznamenala zatmění měsíců Marsu

Americké sondě Curiosity zkoumající povrch planety Mars se podařilo vyfotografovat zatmění dvou měsíců rudé planety. Snímky jsou tak podrobné, že jsou na nich...

Výběr článků

Načítám