Hlavní obsah

Varování před rybou útočící na mužské pohlaví byl jen vtip, který se nepovedl

Novinky, bok

Počátkem tohoto týdne proběhla několika médii zpráva o nalezení nebezpečné ryby v oblasti mezi Švédskem a Dánskem, která podle několika případů měla ukousnout mužům koupajícím se bez plavek jejich varlata. V návaznosti na to bylo vydáno varování, aby se muži v této oblasti nekoupali nazí. Nyní vyšlo najevo, že šlo o pouhý vtip, který se jen vymkl z rukou.

BEZ KOMENTÁŘE: Ryba pacu má podobné zuby jako lidé

Článek

Rybu chytil podle listu Copenhagen Post rybář Einar Lindgreen poblíž ostrova Saltholm. Při vyprazdňování pasti na úhoře objevil mezi běžnými úlovky neobvyklý exemplář. Lidé v přístavu si mysleli, že se jedná o piraňu, ale Dánské přírodovědecké muzeum, kam svůj úlovek rybář odnesl, rybu identifikovalo jako „pacu“.

S piraňou jsou příbuzní, na rozdíl od známějších dravců ale mají rovné zuby, nikoliv špičaté. Dorůst mohou až do váhy 25 kilogramů. Jsou to všežraví sladkovodní tvorové, do slaného Baltského moře se tedy ryba dostala nejspíše kvůli chovateli, který vyprazdňoval své akvárium.

Nepovedený vtip

V návaznosti na tento nález vydal profesor Peter Rask Moller varování, aby si koupající si muži v této oblasti dávali velký pozor na své partie.

”Řekli jsme, že doporučujeme mužům, aby si při koupání hlídali své plavky, protože se neví, zda se v oblasti nevyskytuje více těchto ryb,„ vysvětlil v mailu Moller pro stanici CNN.

BEZ KOMENTÁŘE: Ryba pacu má podobné zuby jako lidé

„Samozřejmě jde ale z velké části o vtip. Je totiž velice nepravděpodobné, že byste nějakou takovou rybu v těchto končinách potkali, a že by vás kousla. Je na lidech samotných, jak se zachovají,” uvedl profesor Moller. Podle jeho dalších slov šlo jednoduše o vtip, který se zbytečně nafoukl a dosáhl obřích rozměrů. Původně chtěl totiž jen informovat o zajímavém nálezu zvláštní ryby v této oblasti.

„Zmínka o pánských partiích neměla být nikdy součástí jakéhokoli titulku té zprávy. I když musím uznat, že to upoutalo pozornost,” dodal.

Ryba vegetarián

Na věrohodnosti celé zprávy ubralo i prohlášení Williama Finka, odborníka na piraně a jim příbuzné ryby, z univerzity v Michiganu. Zaprvé uvedl, že druh pacu patří mezi vegetariány, a za druhé nebyl oficiálně zjištěn žádný případ útoku na člověka.

„Jedná se o druh živící se pouze ovocem. Velké zuby mají proto, aby mohli drtit pevná semena uvnitř,” uvedl pro CNN.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám