Hlavní obsah

Nová Miss Universe je z USA, Chlebovská se do výběru neprobojovala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Las Vegas

Novou Miss Universe se v Las Vegas ve středu stala dvacetiletá Američanka Olivia Culpoová. Zvítězila v konkurenci dalších 88 dívek a vystřídala loňskou Miss Universe Leilu Lopesovou z Angoly. V Las Vegas soutěžila i Česká Miss 2012 Tereza Chlebovská. Nedostala se ale do užšího výběru 16 dívek, který byl vyhlášen na úvod večera na základě předcházejících soutěží.

Foto: Profimedia.cz

Miss Universe Olivia Culpoová z USA

Článek

Brunetka Culpoová ze státu Rhode Island je první Američankou, která si odnesla korunu Miss Universe od roku 1997, kdy vyhrála Brook Leeová. Ve středu na druhém místě skončila Miss Filipíny Janine Tugononová, následovaná Irene Sofií Esserovou z Venezuely. Do finálové pětice se dostaly ještě Brazilka Gabriela Markusová a Australanka Renae Ayrisová.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Miss Universe Olivia Culpoová z USA

Vítězky vybírala během dvě hodiny trvající soutěže v hotelu Planet Hollywood desetičlenná porota, ve které byli například zpěvák Cee Lo Green a Pablo Sandoval z baseballového klubu San Francisco Giants. Účastnice letošního ročníku strávily před slavnostním ceremoniálem v Las Vegas dva týdny.

Účastnice soutěže nesmějí být vdané či rozvedené a nesmějí mít děti. Minimální věk je 18, maximální 27 let.

Miss Universe se poprvé volila v roce 1952. Soutěž začala jako lokální show v Long Beach v Kalifornii, kterou založila oděvní firma Catalina Swimwear, aby předvedla své plavky. Nyní soutěž vlastní miliardář Donald Trump společně s televizí NBC.

Těsně před finále soutěže organizátoři oznámili, že uspěli u soudu se žalobou pro pomluvu proti poražené soutěžící z letošní Miss USA, která tvrdila, že výsledky byly zfalšovány. I soutěž Miss USA patří Trumpovi.

Z Češek se do finále Miss Universe probojovaly v roce 1990 Jana Hronková, v roce 1993 Pavlína Baburková a o deset let později Kateřina Smržová. Přehlídka má konkurenci v obdobných soutěžích Miss Universal a Miss World, kterou vyhrála v roce 2006 Češka Taťána Kuchařová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám