Hlavní obsah

Upečte si doma tu nejkřehčí svatomartinskou husu

Novinky, Michaela Cmíralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Svatý Martin se blíží a s ním i husí hody. Už o tomto víkendu si na propečenou husu můžete vyrazit do některé z restaurací, anebo si ji můžete připravit sami doma. I přesto, že samotná příprava není nijak složitá, počítejte s tím, že na pečení si musíte vyhradit celý půl den.

Recept na klasickou svatomartinskou husuVideo: Novinky

 
Článek

Husu je zapotřebí péct tři až čtyři hodiny. Někdy i déle. Záleží na její velikosti a také na stáří. Kromě časové náročnosti je ale příprava opravdu snadná.

Koupenou husu omyjte, zbavte nečistot a případných zbylých per. Poté ji dobře osolte a okmínujte, jak zevnitř, tak z venku. Se solí opravdu není potřeba šetřit.

Co se náplně týče, můžete si připravit nádivku anebo husu vyplnit jablky a cibulí, které maso krásně ovoní. Pak husu vložte do pekáče, zalijte vývarem a odneste do předem vyhřáté trouby.

Zda ji necháte po celou dobu pečení odkrytou anebo ji přiklopíte, je jen na vás. Mějte ovšem na paměti, že pokud husu nezakryjete, je potřeba ji neustále podlévat. A to nejlépe každých deset až patnáct minut. „Husu podléváme jenom v prvních dvou třetinách času pečení, ke konci ji musíme nechat jen tak, aby mohla chytit zlatavou barvu,“ dodává šéfkuchař restaurace Konírna David Korecký.

Troubu si předehřejte na sto sedmdesát stupňů Celsia a ke konci pečení teplotu zvyšte na dvě stě stupňů, abyste získali křupavou kůrčičku. K huse se hodí především brambory, a to v jakékoli podobě - od bramborových šišek až po knedlíky. Vhodné je kombinovat husu i se zelím, ale můžete ji podávat klidně třeba i se salátem.

Pokud byste si čas na pečení doma nenašli, máte možnost vyrazit si na husu do některé z vašich oblíbených restaurací. Svatomartinské husí hody se pořádají ve většině českých pohostinství.

Konírna v Praze 1 si pro své zákazníky připravila v rámci svatomartinských husích hodů hned pět speciálních chodů. Kromě klasické pečené husy tu ve dnech od 10. do 13. listopadu můžete vyzkoušet například husí paštiku, polévku anebo steak z husích jater.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám