Hlavní obsah

Baumgartnerův skok z 39 kilometrů z vlastního pohledu. Ustál by tohle váš žaludek?

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakouský odvážlivec Felix Baumgartner (43) se v neděli stal prvním člověkem, který překonal rychlost zvuku bez pomoci technického zařízení. Zdolal také rekord v nejvyšším balónovém letu s lidskou posádkou a v seskoku z největší výšky. Nově zveřejněné záběry ukazují seskok z pohledu kamery na jeho obleku.

Nově uvolněné video skoku z hranice vesmíru

 
Článek

Záběry z kamery na skafandru nebyly přenášeny živě, objevily se až několik hodin po úspěšném dopadu. Na videu je vidět, jak divoce se Baumgartner v některých momentech roztočil. Podle svého vyjádření na oficiálních stránkách projektu si dokonce v jednu chvíli myslel, že je blízko ztrátě vědomí.

Volný pád Baumgartnera z výšky 39 000 metrů trval 4 minuty 19 sekund a Rakušan při něm dosáhl rychlosti přes 1137 kilometrů za hodinu. Podle agentury AP měl Baumgartner rychlost více než 1342 kilometrů v hodině. Údaj o rychlosti zatím stále čeká na oficiální potvrzení.

BEZ KOMENTÁŘE: Rekordní seskok ze stratosféry

Pokus byl velmi nebezpečný

Baumgartnerův pokus byl nejdříve odložen kvůli počasí. Původně se měl v Novém Mexiku uskutečnit už v úterý ráno místního času, ale foukal příliš silný vítr.

Rakušan do speciální kapsule vstoupil v 17:30 místního času. Pak se začal balón z ultratenké látky plnit héliem. Výstup trval asi tři hodiny.

Pokus provázela řada rizik. Nikdo totiž nevěděl, jak tělo vydrží sonický třesk. Skafandr, který má na sobě, přitom mohl být snadno poškozen například při výstupu z kapsule. To by mělo fatální následky. V extrémní výšce panuje také silný mráz 70 stupňů pod nulou a vzduch je velmi řídký, takže se v něm nedostává kyslíku. Při sestupu navíc mohl trpět dekompresní nemocí.

Na základě úspěšného pokusu by NASA chtěla vyvinout skafandr pro záchranu astronautů při poruše kosmické lodi, kterou by mohli opustit ve výši kolem 37 km.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám