Hlavní obsah

Gorila Moja čeká v březnu prvního potomka

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spekulace v táborech gorilích fanoušků se potvrdily. Moja je březí. Ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek a kurátor savců Pavel Brandl obdrželi jen stručný e-mail ze španělského Cabárcena, kde má Moja svůj domov od listopadu loňského roku, v němž stálo: „Skvělá zpráva pro všechny! Moja je březí!“

Článek

První gorilí mládě narozené v České republice by mělo na svět přivést potomka v březnu.

„Jsem rád, že došlo k naplnění toho, proč jsme Moju do Španělska odvezli, že dostává šanci mít potomstvo,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Sedmiletá Moja byla leteckým speciálem českých aerolinií transportována právě do zoo ve španělském Cabarcénu kvůli kvalitě zahrady, příhodnému teplému klimatu, kvůli kterému mohou gorily trávit více času ve venkovním výběhu, a harmonické skupině goril s krásným a geneticky cenným samcem - šestadvacetiletým Nikym.

Ten jí začal náklonnost projevovat hned na začátku, občas musel zasáhnout jako hlava rodiny i na její obranu a po prvním jejich vzájemném spojení, ke kterému došlo už v březnu, ji v poslední době opakovaně pářil. V cabárcenské skupině dále žijí jedenatřicetiletá samice Nadia a také Chelewa, která je sice o rok mladší než Moja, ale letos už porodila mládě. To však nešťastnou náhodou zahynulo.

„Gorily nížinné jsou březí obvykle 251 až 295 dní. Rodí většinou jednoho potomka, o kterého se starají až do věku tří let. Gorilí samice pohlavně dospívají v pátém až sedmém roce věku, samci v devátém až desátém roce,“ vysvětlila mluvčí Zoo Praha Tereza Palečková.

Jde tak už o druhou dobrou zprávu z původní pražské rodinky goril. Devatenáctiletá Mojina, matka Kijivu, čeká též dalšího potomka, a to už na sklonku letošního roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám