Hlavní obsah

Nejstarším sourozencům světa je dohromady už 819 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Pokud má někdo geny dlouhověkosti ve svých buňkách, pak určitě rodina Melisových ze Sardinie. Devíti sourozencům bylo k 1. červnu, tedy v době zapsání do Guinnessovy knihy rekordů, dohromady úctyhodných 818 let. Nejstarší z nich Consolata navíc tuto středu oslavila už 105. narozeniny.

Foto: Profimedia.cz

Devíti sourozencům ze Sardinie (v celé první řadě) je celkem přes 800 let.

Článek

Všichni členové rodiny žijí v sardinské vesničce Perdasdefogu. Po nejstarší Consolatě následuje ještě pět sester a tři bratři v pořadí: 99letá Claudia, 97letá Maria, 93letý Antonio, 91letá Concetta, 89letý Adolfo, 86letý Vitalio, 81letá Fida a 78letá Mafalda, "benjamínek" rodiny.

Zatímco Claudia každou neděli chodí na mše, Adolfo stále ještě pracuje v místním baru. Podle regionálního deníku La Nuova Sardegna se ale nejšťastněji cítí právě nejstarší Consolata. Kolem sebe má totiž opravdu rozvětvenou vlastní rodinu. Celkem má devět dětí, 24 vnoučat a 25 pravnoučat.

Foto: Profimedia.cz

Nejstarší ze sourozenců Melisových je Consolata, ve středu oslavila už své 105. narozeniny.

Sourozenci Melisovi nejsou však na ostrově jediní, kteří se mohou pochlubit vysokým věkem. Podle profesora Luky Deiany je to kvůli řadě faktorů.

„Na jednu stranu je to genetikou… ale také úrodností zdejší země a místním ovocem, zvláště broskvemi a švestkami,“ tvrdí Deiana.

Foto: Profimedia.cz

Consolata s certifikátem od Guinnessovy knihy rekordů po boku svých třech bratrů, Antonia, Adolfa a Vitalia.

„Říká se, že mediteránský životní styl je blahodárný a vede k dlouhému a zdravému životu. Italové se pak zvláště často objevují na seznamu dlouhověkých lidí,“ potvrdil i Craig Glenday, šéfredaktor Guinnessovy knihy rekordů.

Reklama

Výběr článků

Načítám