Hlavní obsah

Dělníkovi projela hlavou ocelová tyč, nic ho nebolelo a s lékaři komunikoval

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rio de Janeiro

Čtyřiadvacetiletý stavební dělník z Brazílie se tuto středu setkal tváří v tvář se smrtí. Hlavou mu totiž při práci projel dvoumetrový ocelový prut. Jak se ale zdá, měl štěstí v neštěstí. Po pětihodinové operaci, kterou provedli lékaři v nemocnici v Rio de Janeiru, je při smyslech a jako zázrakem se u něj zatím neprojevují žádné vážné následky.

Dělníkovi projela mozkem dva metry dlouhá tyč, jako zázrakem přežilVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Těžká tyč spadla z pátého poschodí stavby přímo na hlavu 24letého Eduarda Leite. Ačkoli měl pokrývku hlavy, ocelový prut mu seshora prorazil lebku a zčásti vyšel ven přímo mezi jeho očima.

„Řekli mi, že ležel v sanitce s tyčí, která mu koukala z hlavy. Držel si ji a obličej měl pokrytý krví. Díval se prý ale, jako by se nic nestalo. Jakmile dorazil, řekl lékařům, že nic necítí, žádnou bolest, ani nic jiného. Je to neuvěřitelné,“ řekla médiím pacientova žena Lilian Regina da Silva Costa.

Jen o vlásek unikl ochrnutí

Ruy Monteiro, vedoucí neurochirurgie brazilské nemocnice Miguel Couto, televizi Globo TV prozradil, že Leitea od ochrnutí celé levé strany těla a oslepnutí na jedno oko dělily pouhé centimetry.

„Je to velmi neobvyklý úraz, když ocelový prut projede skrz pacientův mozek. Skutečnost, že sem pacient dorazil a byl při smyslech a mluvil, je neuvěřitelná. Poté, co jsme objekt z jeho hlavy vyjmuli, stále zůstává v dobrém stavu. Je při smyslech a pozitivně naladěný, hýbe rukama i nohama a už také jedl. Je to opravdový zázrak,“ uvedl v pátek pro agenturu Reuters ošetřující lékař Luiz Aleandre Essinger.

Přesto podle lékařů v následujících dnech ještě hrozí riziko infekce. Leite, který dokonce nepřišel ani o jedno z očí, tak bude v následujících dnech dostávat antibiotika, aby se různým infekcím předešlo. V nemocnici navíc zůstane ještě minimálně dva týdny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám