Hlavní obsah

Nesmrtelnost bude možná od roku 2045, slibuje nový projekt

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projekt s názvem Iniciativa 2045 slibuje několikastupňové dosažení nesmrtelnosti díky novým technologiím. Nejde primárně o vědecký projekt, nýbrž osobní a podnikatelský záměr mediálního magnáta Dmitrije Ickova. Život věčný ovšem nebude levný - vývoj technologií bude stát 50 miliard dolarů.

Nový projekt slibuje v budoucnu věčný život

 
Článek

Jednatřicetiletý Rus nesází přitom na pokrok v oblasti genetiky a medicíny, ale naopak na rozvoj robotiky a umělé inteligence. Cílem je přenos lidské osobnosti do umělé kopie - avatara, k čemuž ho inspiroval stejnojmenný film Jamese Camerona.

"Tento výzkum má potenciál osvobodit vás i většinu lidí na této planetě od nemocí, stáří i smrti,“ zdůraznil Ickov v otevřeném dopise bohatým lidem z Forbesova žebříčku dolarových miliardářů na světě. Vyzývá je, aby projekt podpořili podobně jako on. Odvolává se na podporu především ruských vědců. Počet jeho stoupenců roste, nicméně jejich jména neprozrazuje. Na svých stránkách se chlubí tím, že v jeho snažení mu požehnal Dalajláma.

Ickovův záměr počítá s tím, že se nejprve podaří do roku 2020 vytvořit robotickou kopii lidského těla s plnou funkčností, ovladatelnou na dálku. V tomto směru už různé týmy dosáhly nemalého pokroku a NASA už dálkově ovládaného humanoidního robota R2 vyslala i do vesmíru. Počítá s jeho širším nasazením, kdy se budou na robotu při průzkumu na Měsíci nebo v pásmu asteroidů střídat jednotliví experti, kteří uvidí jeho očima a budou přímo ovládat jeho pohyby.

Další fází Ickova projektu nesmrtelnosti má být za dalších pět let transplantace mozku do umělého těla. I tady už medicína dosáhla nemalých úspěchů při rozvoji rozhraní robotických protéz ovládaných přímo nervovými impulzy. Úspěchu v tomto směru dosáhl nedávno i izraelský student, který ovládal na dálku malého robota pouhými myšlenkami.

Do roku 2035 by pak mělo být možné nahrát osobnost člověka s jeho vzpomínkami do umělého mozku. Ale to nemá být poslední milník Iniciativy. Zřejmě proto, že i mechanické tělo a umělé mozky mohou podléhat stárnutí. Do roku 2045 má být proto možné nahrávat osobnost do holografických avatarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám