Hlavní obsah

Krokodýli se zmocnili migrujících pakoní a začal boj na život a na smrt

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohled na desítky tisíc pakoní, kteří migrují ze Serengeti v Tanzanii do Keni, lidi každoročně ohromuje. Tento pozoruhodný přírodní jev s sebou však přináší i smutné oběti. Běžící sudokopytníci totiž lákají pozornost predátorů, včetně krokodýlů. Když pakoně tuto sobotu brodili řeku v keňské rezervaci Masai Mara, přítomnému kameramanovi se dva nelítostné souboje o život podařilo natočit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Migrace pakoní a jejich zoufalý souboj o život s krokodýlyVideo: Reuters

 
Článek

Více než 100 000 pakoní žíhaných se tuto sobotu kolem jedenácté hodiny místního času připravovalo k překonání řeky Mara. Jakmile se první odvážlivci dostali na druhou stranu, zbytek ohromného stáda je následoval.

Všichni ale neměli takové štěstí a krokodýli nilští si také přišli na své. Na záběrech je vidět, jak se jeden z krokodýlů zmocnil pakoně a uprostřed běžícího stáda se ho snažil stáhnout pod vodu.

Nedlouho poté následovala další dramatická scéna, kdy jiný krokodýl zaútočil na mladého pakoně. Lapené zvíře bojovalo o svůj život, zatímco ze břehu na něj bezmocně hleděl jiný pakůň, pravděpodobně jeho matka.

Pouze malé ztráty

Událost dokonce rozrušila skupinku hrochů, kteří se pohybovali ve vodě opodál. Na pakoně, kteří jim při migracích narušují teritorium, tentokrát ale nezaútočili, ačkoli podobné útoky nejsou neobvyklé.

I přes zachycené dramatické zápasy o život lze tedy považovat sobotní cestu pakoní přes řeku za poměrně úspěšnou. Podle agentury Reuters přišli o život pouze dva jedinci, ostatní po krátké přestávce pokračovali v cestě dál na sever.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám