Hlavní obsah

Jedenáctiletý hudební zázrak startuje už druhé turné

Novinky, Markéta Klánská
New York

Přišel na svět teprve před jedenácti lety a už se může chlubit úspěchy, kterých většina lidí nedosáhne ani za celý život. Jmenuje se Ethan Bortnick a jeho posláním je hudba. Má za sebou dokonce už i vlastní turné, zářil v show v Las Vegas v americké Nevadě a sdílel pódium s hvězdami, jako je například Elton John nebo Beyonce. Tuto středu navíc oficiálně získal titul světového rekordmana a v pátek rozjel další show.

Jedenáctiletý chlapec je nejmladším muzikantem, který měl vlastní koncertní turnéVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

„Nejmladší sólový muzikant, který kdy zářil na vlastním turné“, to je titul, který si Bortnick vysloužil za to, že před dvěma lety absolvoval úspěšnou „šňůru“. V New Yorku pak tuto středu konečně převzal od Guinnessovy knihy rekordů oficiální certifikát.

Tím ale Bortnickovy úspěchy nekončí. Dva roky poté, co pokořil rekord, se chystá na další turné. S show nazvanou „It´s All About Music“ (Za všechno může hudba) by měl od 27. července do 2. září objet 22 států USA.

„Budu hrát různé žánry, klasiku, jazz, pop i mou vlastní hudbu, zkrátka všechny druhy hudby. Také budu hodně interagovat s publikem. Chci přivést mnoho lidí na pódium - nikdy nevíte, co se stane,“ svěřil agentuře Reuters 11letý muzikant, který pochází z Hollywoodu na Floridě.

Chce pomáhat lidem

Na piano se Bortnick začal učit už ve třech letech, tedy poté, co uprosil rodiče, že chce hodiny hudby. První skladbu se ale naučil už na svůj malý hračkový keybord asi s deseti klávesami. Zvládl na něj zahrát "Turecký pochod" od W. A. Mozarta (Rondo alla Turca, III. věta z klavírní sonáty A dur č. 11 - poznámka redaktora), i když tehdy jen velmi špatně, jak sám přiznal.

Část výtěžku z Bortnickova turné a prodeje nového singlu poputuje řetězci dětských nemocnic Children’s Miracle Network. Pomoct nemocným dětem je pro něj osobní záležitost, zvlášť poté, co jeho mladší bratr absolvoval tři operace srdce.

„Rozhodl jsem se, že chci opravdu pomoct co nejvíce lidem,“ dodal Bortnick.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám