Pohyb obrovského hejna delfínů krátkohubých, jinak též plískavic plochočelých, se zprvu náhodným pozorovatelům z Britské Kolumbie zdál fascinující. Alespoň dokud si nevšimli, že delfíni bojují o holé životy, protože jsou pronásledováni dravými kosatkami.

Kosatky dravé jsou největšími zástupci čeledi delfínovitých a patří k obávaným mořským predátorům. Nemají žádné přirozené nepřátele a stojí tak na vrcholu mořského potravního řetězce. Živí se rybami, želvami, tuleni a mroži, ale nepohrdnou ani jinými kytovci.

Celé roky se přitom lidé domnívali, že se kosatky  útokům na své vzdálené příbuzné vyhýbají. Podobná videa a fotografie ale jasně dokazují opak.