Hlavní obsah

Dýně a řepa jsou nejnebezpečnější zeleninou, varuje britská společnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Jsou tvrdé, velké, kulovité, a tudíž nebezpečné. Takové jsou dýně, patizony, tuříny, vodnice a řepy, při jejichž krájení, porcování a strouhání se zraní v kuchyni každoročně nejvíce lidí. Britská Královská společnost pro prevenci nehod tvrdí, že výše jmenované druhy by lidé měli v kuchyni zpracovávat s maximální ostražitostí.

Článek

Dvě třetiny nehod a zranění v kuchyni pramení právě z porcování čerstvé zeleniny, především nejrůznějších druhů tykví (dýně, cukety, patisony) a tuřínů či vodnic – které mají v britské kuchyni stále své místo, ačkoli v té české byly známy spíš v období před druhou světovou válkou.

Absolutně nejnebezpečnější jsou pak velké tvrdé dýně, jejichž porcování vyžaduje zručnost a opatrnost s velmi ostrým nástrojem. Čtyřicet procent amatérských kuchařů se zraní tehdy, když se snaží napodobit profesionální televizní kuchaře při krájení zeleniny.

„Kuchyně je místem, kde dochází k jedněm z nejvážnějších domácích nehod a zranění, pořezání je přitom nejčastějším typem těchto zranění,“ tvrdí Sheila Merrillová z Královské společnosti pro prevenci nehod.

Reklama

Výběr článků

Načítám