Hlavní obsah

Našlo se zapomenuté neonové světlo, svítí už neuvěřitelných 77 let

Novinky, Markéta Klánská
Los Angeles

Rekonstrukce zchátralé losangeleské restaurace odhalila zářivé překvapení. Za stěnou na dámských záchodcích kdysi slavného podniku Clifton Cafeteria se ukrýval neon, který asi před 77 lety někdo zapomněl odpojit. Podle expertů by mohlo jít o nejdéle svítící neonové světlo na světě.

Zapomenuté neonové světlo svítí už 77 let

 
Článek

Na světlo narazil samotný majitel nemovitosti Andrew Meieran, který se miliónové rekonstrukce historické budovy ujal. Deníku Los Angeles Times prozradil, že tam bylo světlo namontované pravděpodobně už v roce 1935, když se budova proměnila v restauraci s lesní tematikou.

Některé z tehdejších ručně malovaných prvků výzdoby byly průsvitné, aby skrz ně mohla prosvítat neonová světla zabudovaná ve stěně. Přesně taková, jako to nedávno nalezené.

„Celé ty roky udržovalo světlo při životě to, že bylo schované a jeho konstrukce byla velmi prostá. Je to jen sklo naplněné neonem a plynem,“ uvedl pro regionální televizi KTLA Meieran, který chce v plánech restaurace světlo zachovat jako raritu.

Světlo k nezaplacení

To, že zářivka zůstala schovaná, není žádné velké překvapení, zarážející ovšem je, že ji nikdo za celou tu dobu z nějakého důvodu neodpojil od elektřiny. Meieran tak začal spekulovat, na kolik by mnohaletý provoz světla mohl přijít. Vyšla mu částka 17 000 dolarů (350 000 korun), žádný účet za elektřinu mu ale zatím nepřišel.

Odborníci pro deník Daily Mail uvedli, že je velmi neobvyklé, aby neonové světlo svítilo více než 40 let. Pokud zapomenutý neon opravdu zářil téměř dvakrát tak dlouho, mohl by podle nich být nejdéle svítícím neonem na světě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Žárovka rekordmanka svítí téměř nepřetržitě už 110 letVideo: Reuters

Zdá se, že kalifornské ovzduší žárovkám opravdu přeje. Městečko Livermore ležící v Severní Kalifornii se totiž také může pochlubit raritou. Nenápadná 60wattová žárovka svítí v tamější hasičárně už 110 let. Přitom je až na několik krátkých výpadků proudů v provozu bez ustání. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám