Hlavní obsah

USA řeší záhadu, žárovka tam svítí už od roku 1901

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Městečko Livermore ležící v Severní Kalifornii chystá oslavy 110. "narozenin" žárovky, která ne a ne dosloužit. Nenápadná 60wattová žárovka svítí v tamější hasičárně a víceméně přesluhuje o více než 100 let. Přitom jen na několik krátkých výpadků proudů svítí bez ustání.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Žárovka rekordmanka svítí téměř nepřetržitě už 110 letVideo: Reuters

 
Článek

Nouzové světlo v hasičské stanici funguje díky výjimečné žárovce takřka bez ustání. Žárovka nesvítila pouze část roku 1903, týden v roce 1937, a poté během několika výpadků dodávky elektřiny v letech 1938-1976. Od té doby už svítí bez ustání.

"Nikdo neví, jak je to možné. Ta žárovka je nastavená jen asi na výkon čtyř wattů, ale doba, po kterou funguje, je opravdu neuvěřitelná. Měli jsme tu už vědce z celé země, aby si tu žárovku prohlédli. Samozřejmě se už žárovky nesmí nikdo ani dotknout, aby se něco nestalo," řekl Lynn Owens, který tamější divizi hasičů léta vedl.

Žárovka, která svítí od roku 1901, byla darem od místního obchodníka. V roce 1976 se zdálo, že je legendě konec. Když byla žárovka přemístěna do nového hasičského centra, tak blikla a zdálo se, že dosvítila. Po chvíli se však znovu probudila a svítila dále. Guinnesova kniha rekordů jí již přiznala titul nejdéle svítící žárovky na světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám