Hlavní obsah

Gastroextrémy: červi v borůvkovém tvarohu, saranče s nudlemi a cvrčci

– Praha
Novinky, Michaela Cmíralová

To, co je jinde ve světě pochoutka, je u nás často bráno za bizarní a odpudivé. Dvojnásob to platí, co se týče pokrmů připravených z hmyzu. I přesto mnohým zvědavost nedala a na červy a cvrčky stáli v rámci Prague food festivalu dlouhé fronty. Po hmyzu se tu doslova jen zaprášilo.

Lidé si v Praze pochutnávali na červech, cvrčcích a sarančatechVideo: Novinky

 
Článek

Využití hmyzu jako potravy (odborně entomofagie) je ve většině zemí světa zcela běžnou záležitostí. „V Austrálii by bez hmyzu v poušti nepřežili a v Mexiku jsou pokrmy z hmyzu lahůdkou pro smetánku,“ vypráví kuchař jedlého hmyzu Petr Ocknecht a dodává: "Ve střední Americe je přes 1800 druhů jedlého hmyzu a v Japonsku jsou běžně k dostání dárkové koše s brouky."

Obecně je ve světě hmyz v chudých zemích brán jako nutná součást jídelníčku a v bohatých jako pochoutka. A není se čemu divit. Hmyz obsahuje vysoké nutriční hodnoty a je tak velmi výživný. Je bohatý na vitamíny, nenasycené mastné kyseliny a bílkoviny.

Obsah tuku kolísá, některý hmyz je velmi tučný, což je důležité pro obyvatele rozvojových zemí, jiný má naopak tuku mizivé množství a je vhodným pro udržení štíhlé linie. Na rozdíl od jiných živočichů je navíc možné ho ve většině případů konzumovat celý.

Hmyz je dokonce možné účelově vykrmit. Cvrčkům lze podávat mrkev a zajistit tak, aby pokrmy z nich připravené byly bohaté na vitamin A. "Pokud je naopak budeme krmit špenátem, zajistíme si přísun železa, jehož kvalitním zdrojem jsou mimo jiné i mravenci," uvádí Ocknecht. Strava založená na hmyzu je tak velmi vhodná pro staré lidi, anemické děti a těhotné ženy.

Petr Ocknecht připravuje hmyzí menu několikrát do roka. A to jak ve vybraných brněnských restauracích, tak v Praze v restauraci Noodles.

Sám Ocknecht říká, že z hmyzu má nejraději cvrčky a sarančata: „Cvrčci na másle mi chutnají nejvíc. Mají aroma po oříškách. Jsou ale věci, které bych nepozřel. Třeba delfína a koně, ale v některých oblastech jako v Itálii nebo na Filipínách je to běžná součást jídelníčku.“

Okurkový salát v tubě a pivní pěna z kozího sýra

Hmyz nebyl jedinou gastronomickou zvláštností, na kterou mohli návštěvníci festivalu narazit. Velký úspěch u milovníků specialit měl i stánek, kde se podávalo takzvané techno-emocionální menu.

Okurkový salát v tubě a hlavní chod vypadající jako udržovaná zahrádkaVideo: Novinky

Jde o speciálně připravené pokrmy, kdy se z klasických surovin vyrobí netradiční chody, které často klamou svým vzhledem.

Na talíři tak strávníci našli například tubu naplněnou zmrzlou šťávou z okurky a kopru a k tomu přikusovali profiterolku plněnou jogurtem. Ve výsledku tak měli pocit, že to, co jí, je okurkový salát s jogurtem a koprem.

Navíc na svých talířích našli i ovocné müsli s třešničkou z paštiky, zahrádku z chleba a zeleniny a bezinkové pivo s pěnou z kozího sýra.

„Chtěli jsme lidi především pobavit a nabídnout jim něco zajímavého. Líbí se mi, když se lidé u jídla i baví. Samozřejmě byly i negativní ohlasy, ale stejně tak byla spousta lidí, kteří si na menu pochutnali a odešli s příjemným zážitkem,“ říká Jiří Štift, šéfkuchař restaurace Essensia.

Reklama

Výběr článků

Načítám