Hlavní obsah

Otec šesti dětí šel do nemocnice s ledvinovým kamenem, odcházel jako žena

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Denver

Fotograf Steve Crecelius z Denveru v Coloradu žil jako muž, oženil se a s manželkou společně zplodili šest dětí. Když ale navštívil nemocnici kvůli ledvinovým kamenům, život se mu obrátil vzhůru nohama. Dozvěděl se totiž, že je vlastně i žena. Podle serveru Denverpost.com v polovině května už poprvé pracoval na veřejnosti jako ta Stevie, když ve městě fotil benefiční akci.

Foto: FOX 31 Denver

Steve Crecelius a "nová" Stevie Creceliusová

Článek

„Měl jsem ledvinový kámen a na pohotovosti mi zdravotní sestra prozradila, že podle ultrazvuku jsem vlastně žena,“ uvedl v tomto týdnu pro televizi Fox 31 Crecelius, který o sobě nyní mluví jako o ženě Stevie Creceliusové.

Ukázalo se totiž, že se Steve narodil jako intersexuální jedinec, tedy s ženskými i mužskými orgány. Tato diagnóza mu způsobila šok, ale na druhou stranu přinesla i úlevu.

„Pamatuji si, že jsem jako malý kluk nosil máminy šaty a používal její šminky. Ovšem velmi tajně a nikomu jsem o tom neřekl. Když mi bylo 17, byl jsem na své první brigádě v televizi. Člověk, který mě měl na starosti, mi řekl, že chodím jako gay. Myslel jsem, že tedy skrývám, kdo opravdu jsem, ale neskrýval jsem to. Ultrazvuk potvrdil, co jsem cítil uvnitř,“ prozradila Stevie.

Rodina ho plně podpořila

Téměř šedesátiletý muž se na základě nové skutečnosti rozhodl, že pomalu začne žít jako žena. Tak vážné rozhodnutí ale musel nejprve probrat se svou ženou Debbie, se kterou strávil 25 let života, a jejich šesti dětmi.

„Jak řeknete dětem, že už vlastně nejste tatínek, ale tatínka,“ svěřila se Stevie se starostmi, které v tu dobu měla. Rodina jí ale vyjádřila podporu: „Během několika minut mi všichni řekli, že jim to je jedno, že mě milují za to, jaký jsem“.

Ani po téměř pěti letech po "odhalení" na ultrazvuku se manželé neodloučili, ačkoli teď žijí jako Stevie a Debbie. Nebylo to ale vždy tak lehké, protože se Debbie bála, že už svého manžela nikdy nedostane zpátky. Přesto nakonec při Stevie stála.

„K tomuto jsem se neupsala, ale kdo ano? Uvnitř je stejný člověk, jako když byla ještě muž. Stále spolu sdílíme ložnici a dokonce i postel,“ uvedla Debbie s tím, že se mezi nimi rozvinul intimní vztah, který není založený na sexu ani pohlaví.

Bez operace ale s hormony

„Je tak osvobozující mít možnost působit i navenek, jak se cítím uvnitř. Jsem nejšťastnější žena na světě. Nemyslím si, že bych mohla být ještě více požehnaná,“ dodala Stevie, která se rozhodla, že nepodstoupí operaci upravující pohlaví, ale bere hormony.

Intersexualita

Intersexualita je souhrnný název pro případy, kdy existuje nesoulad mezi vnitřními a vnějšími genitály. Intersexuální jedinci, kterým se dříve říkalo hermafroditi, se rodí jak s ovariální tak testikulární tkání, ať už je částečně nebo plně vyvinutá.

Takový člověk může mít například mužské genitálie, ale uvnitř jsou u něj patrné i vaječníky a vejcovody. Nebo naopak může mít vnější ženské pohlavní orgány, ale uvnitř mít varlata nebo disponovat mužskými chromozomy.

V takových případech tedy nelze jednoznačně klasifikovat, zda jde o muže nebo ženu. Navíc zapsané pohlaví, popřípadě operací upravené genitálie mnohdy nejdou ruku v ruce s genderovou identitou jedince. Nezřídka se tak stává, že pak usiluje o změnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám