Hlavní obsah

Jeden z nejznámějších diamantů na světě se prodal za 190 miliónů korun

Novinky, Jakub Kynčl
Ženeva

Beau Sancy, jeden z nejstarších a nejznámějších diamantů na světě, se prodal na ženevské aukci za 190 miliónů korun. Diamant o hmotnosti 35 karátů na sobě nesla Marie Medicejská při své korunovaci na francouzskou královnu v roce 1610. Diamant zakoupil v roce 1604 francouzský král Jindřich IV., právě k výše zmíněnému účelu.

Diamant, který před 400 lety koupil francouzský král, se vydražil za skoro deset miliónů dolarůVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Historie slavného diamantu je přinejmenším zajímavá. Putoval po nejrůznějších evropských královských rodinách a byl skvělým prostředkem k deklamaci jejich velkého bohatství.

"Je to extrémně vzácné, aby se v dražbě objevil diamant takové historické důležitosti, jako tomu je v tomto případě. Nikdy se nedostal z rukou královských rodin, má bezchybný původ a nachází se snad ve všech historických knihách o známých kamenech," uvedl David Bennett z aukčního domu Sotheby's.

Poté, co byl kámen použit na korunovaci Marie Medicejské, byl předán Marii Stuartovně kvůli financování boje jejího bratra, budoucího Karla II. Stuarta, o anglický trůn. V budoucnu se pak ještě objevil jako hlavní kámen v koruně prvního pruského krále. Nyní ho prodávali právě potomci dřívějších pruských panovníků. Kam se však dostane kámen nyní, to nikdo netuší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám