Hlavní obsah

Policisté si při razii spletli dům, vyděšený senior se dočkal omluvy až po týdnu

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Victory

Šestasedmdesátiletý Fred Skinner z amerického městečka Victory si jako obvykle vychutnával svou snídani, když mu do domu vtrhlo několik uniformovaných policistů. Násilím vyrazili dveře a začali slídit po domě. Ve chvíli, kdy Skinnera se zbraněmi v rukou chtěli spoutat, zjistili, že jsou ve špatném domě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Netušil jsem, proč jednotka prohledávala můj dům. Nevěděl jsem, co mám dělat,“ svěřil se Skinner, který v domě ve Victory nedaleko Rochesteru v New Yorku žije sám.

Toho úterního rána 13. března si Skinner, kterého loni v létě zasáhla mozková mrtvice, vychutnával svou snídani, aniž by někoho slyšel před domem. Pak už jen slyšel hluk, jak někdo vyrazil dveře na verandě a posléze i samotné vchodové dveře.

„Museli mít beranidlo nebo něco podobného, co dveře rozmlátilo úplně na kousíčky,“ dodal Skinner.

V kuchyni se najednou objevili policisté, kteří na něj křičeli, ať se nehýbe. Stál tedy jako přimražený a nechápavě hleděl, co se kolem něj děje. Zásahová jednotka, kterou vedla rochesterská policie ve spolupráci s protidrogovým oddělením v Auburnu, prohledávala dům, zatímco jeden policista Skinnerovi nasazoval pouta.

„Snažili se mě spoutat. Ruku mi drželi za zády. Pak si někdo všiml dopisu a zeptal se mě, zda je na něm mé jméno. Když jsem odpověděl ano, se slovy ‚špatný dům‘ zmizeli,“ popsal nečekanou razii Skinner.

Omluva přišla až po týdnu

Zásah trval sice jen pět minut, do paměti seniora se však vryl naprosto nesmazatelně. Je patrné, že to pro něj byl otřesný zážitek. Neodvážil se ani volat na policii a trvalo mu dokonce několik dní, než se o případu svěřil svému synovi. Ten už policii kontaktoval s žádostí o vysvětlení.

Teprve na tento telefonát policie zareagovala a následující den se důchodci omluvila a přislíbila mu odškodnění 1250 dolarů (23 340 korun) na opravu dveří.

„Byl to omyl. Jsme jenom lidé. Děláme chyby jako každý jiný. Snažíme se mít co nejnovější a nejspolehlivější informace. Jednou za čas se ale nezadaří, v takových případech se to snažíme napravit,“ vysvětlil pro televizi WSYR šéf policie v Auburnu Gary Giannotta s tím, že se podobné nedorozumění stalo maximálně čtyřikrát za posledních 16 let.

Vyšetřování pokračuje

„Myslím, že se měl někdo ze strážníků vrátit, omluvit se a postarat se o škody. Je to narušení soukromí, když někomu rozbijete vchodové dveře a neřeknete ani slovo. Čekal bych, že se policie zachová líp, na druhou stranu se ale zdá, že už se o vše postarali,“ dodal Skinnerův syn.

Policie zatím případ, kvůli kterému do Skinnerova domu vtrhla, nevyřešila. Podle informací regionálního serveru auburnpub.com nedošlo k žádným zatčením a vyšetřování stále probíhá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám