Hlavní obsah

Soutěžící s jednou rukou se stala šampiónkou v tanci u tyče

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong

Tanečnice a tanečníci z celého světa se ve čtvrtek sjeli do Hongkongu, aby předvedli svá propracovaná vystoupení u tyče. Stejně jako předchozí ročníky Mezinárodního šampionátu v pole dance (IPC) i ten letošní přinesl opravdu působivé výkony. Jeden z nich předvedla jednoruká Australanka Deborah Roachová, která za něj právem získala titul šampiónky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jednoruká tanečnice u tyče se stala šampiónkou mezinárodní soutěžeVideo: Reuters

 
Článek

Čtyři divize, dvě kategorie a na 29 soutěžících, tak vypadal letošní šampionát v tanci u tyče. Porota tedy rozhodně neměla snadný úkol. Musela hodnotit technickou náročnost (Pole Fit) i umělecký dojem (Pole Art), a to jak v divizi žen, tak mužů, párů a hendikepovaných.

Láska k tanci a sen o paralympiádě

Šampiónkou v akrobatické taneční disciplíně, která po celém světě získává na čím dál větší popularitě, se nakonec stala i jednoruká závodnice. Deborah Roachová se totiž nenechala hendikepem odradit a naplno se oddala své lásce k tancování.

„Do normální společnosti jsem nezapadla, a tak jsem málem sešla na scestí. Milovala jsem ale, když jsem mohla protančit celou noc na parketu, takže jsem posléze začala tancovat v klubech,“ popsala pro agenturu Reuters své taneční začátky Roachová.

V roce 2006 se mladá Australanka nechala inspirovat vystoupením v klubu, kde tančila. Naučila se tanec u tyče a vzdušnou akrobacii, a pak už se na nic neohlížela. O tři roky později na soutěži v pole dance s přehledem porazila i zdravé závodnice.

Na to konto se rozhodla opustit pracovní místo v oblasti informačních technologií a stala se osobní trenérkou tance. Pořídila si první protézu a ve svých 28 letech se konečně naučila jezdit na kole. Odvaha, vůle a nadšení jí rozhodně nechybí. Kdo ví, třeba jednou bude reprezentovat Austrálii na paralympiádě, jak je jejím velkým snem.

Další ceny putovaly do USA a Austrálie

Titul absolutní vítězky v divizi žen si z Číny odvezla Oona Kivelová, která pochází z Finska, ale v Hongkongu zastupovala USA. V divizi mužů pak zvítězil Australan Chris Measday, který s pole dance začal před pěti lety po úrazu páteře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám