Hlavní obsah

Žena točí s novorozenci jako s hadrovými panenkami, prý je to zdravé

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dahab

Ruská terapeutka Lena Fokinová prosazuje takzvanou „jógu pro miminka“. S dětmi ve věku i dvou týdnů točí kolem hlavy, jakoby to byly pouze hadrové panenky. Neváhá je dokonce držet pouze za jednu končetinu. Kvalifikovaná tělocvikářka nyní pořádá kurzy v Egyptě a doufá, že dobude Evropu.

BEZ KOMENTÁŘE: Ruska si pohazuje s miminky jako s hadrovými panáky

 
Článek

Jednapadesátiletá Fokinová není ve svém oboru žádným nováčkem. Bizarní metodě, při které „létá“ s novorozenci, se věnuje již 30 let. Na internetu dokonce v uplynulých letech zveřejnila názorné video. Mnoho serverů tento snímek ale zakázalo ze strachu, že by mohl ospravedlňovat týrání dětí.

Foto: Profimedia.cz

Jednapadesátiletá Ruska prosazuje svérázné metody. V egyptském Dahabu učí rodiče, jak točit s vlastními dětmi

Někteří diváci nevěřili, že by mohla takto zacházet se skutečným dítětem a domnívali se, že má v rukou pouze hračku. Šlachovitá terapeutka, která má pět dětí a je trojnásobnou babičkou, ale potvrdila, že jde opravdu o živá miminka.

Brek, křik a zvracení

Kontroverzní metoda však přece jenom některé rodiče nalákala. Dokazuje to i fakt, že Fokinová nyní pořádá semináře v egyptském Dahabu. Během 12denních kurzů v hodnotě kolem sedmi tisíc korun pak vyučuje rodiče speciálním pohybům a malá miminka nechává létat vzduchem, uvedl deník Daily Mail.

Většina dětí ale na „cvičení“ zpočátku reaguje brekem, křikem a někdy i zvracením. Přesto si Fokinová stojí za svým názorem, že je takzvaná „dynamika dítěte“ pro děti užitečná.

„Pro miminka je to velmi dobré, nikoli nebezpečné. Některé děti zpočátku pláčou, pak si to ale začnou užívat. Většina lidí si myslí, že miminka mohou pouze ležet, jíst a plakat. Děti se ale rodí s přirozenými reflexy, kterých můžeme využít, abychom jim pomohli v tělesném i intelektuálním vývoji,“ uvedla Fokinová.

Cesta do celé Evropy

Kurzů v Egyptě se účastní především Rusové a Ukrajinci, Fokinová ale doufá, že najde více příznivců i v jiných evropských zemích a rozhodla se expandovat například do Velké Británie.

Foto: Profimedia.cz

Baby jóga vypadá už na první pohled děsivě. Lékaři před ní varují

„Pracuji s rodiči po celé Evropě. Brzy budu spolupracovat s britskou rodinou. Podle mého názoru je v Británii mnoho rodičů, kteří jsou otevření novým názorům,“ uvedla pro deník Daily Mail terapeutka.

Odborníci před metodou varují

Metodu starých afrických kmenů oživil ruský porodník Igor Charkovskij s původním záměrem léčit svalové poruchy a problémy s kostmi. Fokinová, která jeho učení následuje, ale uvádí, že je to vhodné i pro normální děti. Posilují se jim prý ruce a urychluje se jejich vývoj.

Odborníci jsou metodami ale zděšeni. Prudké a nepřirozené pohyby totiž mohou dětem způsobit velké problémy, které mohou vyústit až v krvácení do mozku. Jde o takzvaný syndrom třeseného dítěte. Odborníci dále uvádí, že „létání“ nepůsobí příznivě ani na svaly a klouby.

Obdobné kurzy s názvem "létání miminek" vzbudily nevyžádanou pozornost i v České republice. Navzdory odporu lékařů nebyly zakázány. Žádná z matek nesvědčila o negativních dopadech této metody a žádné dítě nebylo zraněno. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám