Hlavní obsah

Německá obec řeší záhadu, v každé domácnosti má někdo rakovinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wewelsfleth

Němečtí onkologové jsou zmateni z obce Wewelsfleth, neboť v této vsi s patnácti sty obyvateli mají rakovinu v téměř každé domácnosti. Sami odborníci zkoumají, proč je nádorových onemocnění mezi obyvateli tolik. Experti z Lübecku tvrdí, že ve Wewelsflethu je ve srovnání s celonárodním průměrem o padesát procent víc případů zhoubných nádorů.

Foto: Sabine Kolz / www.14mail.de

Vesnice Wewelsfleth je obklopena jadernými elektrárnami. Místní je viní ze svých zdravotních obtíží.

Článek

Obyvatelé prokleté německé vesnice se léčí s rakovinou prsou, plic, jícnu, dělohy, žaludku i střev. Co však způsobuje vznik nádorů u tolika lidí najednou, není jasné.

Zatímco onkologové viníka nenašli, místní jsou si jisti, že za vše mohou tři jaderné elektrárny, které je obklopují. A karcenogenitu oblasti podle nich zvyšuje také loděnice, v níž jsou plavidla prý natírána vysoce toxickou barvou.

„Je to jako prokletí,“ tvrdí starosta Wewelsflethu Ingo Karstens, jehož rakovina připravila už o dvě manželky. On také často útočí na lokální vládu kvůli ignoraci celého problému. Onkologové z Univerzity v Lübecku, kteří zkoumali příčiny vzniku tolika nádorů, ovšem nic průkazného neodhalili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám