Hlavní obsah

Zřejmě nejošklivější budova světa bude vypadat jako podložka pod matici

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kuang-čou

Čína a KLDR jsou země vyhlášené stavbou těch nejšílenějších budov. V Číně se nyní dostavuje další, kterou místní nazývají nejošklivější budovou světa. Architekti však toto vyjádření mírní a budovu s názvem Ta-ťin-chuan nazývají nejvýjimečnější a nejzvláštnější budovou světa. Měřit bude celých 138 metrů a její tvar má připomínat medaili z pekingských olympijských her.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Číně roste nejošklivější budova světaVideo: Reuters

 
Článek

S nápadem na "šíleně" originální budovu Ta-ťin-chuan přišel italský architekt Joseph Di Pasquale, kterého k návrhu inspiroval tvar olympijské medaile vyráběné pro olympijské hry v Pekingu v roce 2008. Za finálový design, schválený krátce před začátkem stavby, byla však odpovědná architektonická sekce jihočínské Technologické univerzity.

Budova o 33 patrech bude po svém dokončení sloužit jako výstavní centrum a sklad. Kritici však budovu haní s tím, že kruhovitá stavba zcela zničí jinak mírné panorama města. Navíc poukazují na značnou podobu s budovou Fang-jüan v Šen-jangu, která byla světovými architekty už mnohokrát vyhodnocena jako jedna z nejošklivějších budov světa.

Foto: Profimedia.cz

Nová budova bude značně podobné další podivné budově Fang-jüan, která stojí v Šen-jangu.

Projektanti nové stavby v Kuang-čou však tvrdí, že je designový koncept obou budov zcela odlišný.

"Středová část budovy Fang-jüan je čtvercovitá a pevná, zatímco naše budova je otevřená a připomíná typický čínský šperk z jadeitu. V minulosti jsme pro naše architektonické tvary neměli mnoho inspirace ze zahraničí, a tak mnohé vypadají podobně," uvedl projektant Wang Čan-šan.

Foto: http://arts.cultural-china.com

Typický čínský šperk z jadeitu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám